News55

PPM-spararnas pengar kan förbli fortsatt oskyddade

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 25 apr. 2017

Det förslag på skyddsåtgärder för premiepensionsspararna som Pensionsmyndigheten har tagit fram riskerar att omkullkastas, skriver Svenska Dagbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

News55 har tidigare rapporterat om Pensionsmyndighetens 30-punktslista med förslag som syftar till att förbättra premiepensionen och skydda PPM-spararnas pengar. Förslagen har tagits fram på uppdrag av regeringen och ligger till grund för riksdagens pensionsgrupps handlingsplan med samma syfte.

Men nu riskerar allt detta att omkullkastas på grund av en rättslig tvist mellan Pensionsmyndigheten och fondbolaget Allra, skriver Svenska Dagbladet.

– Kammarrättens beslut är jätteviktigt. Vi har ju i uppdrag att göra konsumentskyddet i premiepensionen bättre, men åtgärdsförslagen bygger på dagens system, säger Pensionsmyndighetens presschef Jimmy Larsson-Hagberg, till SvD.

Rättsprocess kan omkullkasta spelreglerna

Pensionsmyndigheten och fondbolaget Allras pågående rättsprocess kan komma att göra stort avtryck på det svenska pensionssystemet. I nuläget tecknar Pensionsmyndigheten avtal som kan sägas upp om myndigheten anser att ett fondbolag missköter sig, men om kammarrätten fråntar Pensionsmyndigheten den rätten blir premiepensionen ett system med sämre skydd för spararna än vad som finns i annat fondsparande.

– Om kammarrätten kommer fram till att Pensionsmyndigheten inte kan säga upp avtalet så länge som fondbolaget har tillstånd från sin Finansinspektion i det land där de finns, så ska vi bara nicka och le, säger Jimmy Larsson-Hagberg.

– Skandia, Länsförsäkringar och andra har ju rätt att slänga ut oseriösa aktörer, fortsätter han.

I Pensionsmyndighetens åtgärdslista är en preliminär redovisning och Pensionsmyndigheten har fram till den 19 juni på sig att lämna in sitt slutliga åtgärdsförslag till regeringen.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS