News55

PRO hjälper flyktingar att lära sig svenska

Artikelbild
Sedan 2006 och fram till 2014 har antalet elever som läser svenska för invandrare (SFI) fördubblats. Behovet av lärare är stort. ARKIVBILD.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 21 okt. 2016

I den lappländska byn Porjus hjälper pensionärsorganisationen PRO asylsökande som saknar uppehållstillstånd att lära sig svenska. - Vi skriver och läser svenska. Min lärare Lotta är jättebra. Det  är inte så svårt och det är roligt, jätteroligt, säger Omalbanin Teymuri till Sameradion och SVT Sápmi.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I byn Porjus i Lappland med sina 300 invånare fanns för drygt två år sedan lika många asylsökande som fasta boende. Och fortfarande hoppas ett hundratal personer på att beviljas uppehållstillstånd.

Eftersom man inte tillåts läsa svenska på Svenska för invandrare (SFI) om man saknar uppehållstillstånd anordnar Porjus pensionärsorganisation PRO lässtuga för bygdens asylsökande, rapporterar Sameradion i samarbete med SVT Sápmi.

      LÄS MER: PRO inleder namninsamling för att behålla kontanter

“Det är en mänsklig rättighet att känna sig välkommen”

– Det är en mänsklig rättighet att känna att man är välkommen, det är ju så trasiga människor som kommer och det är klart att man försöker hjälpa dem. Många människor kan inte vända tillbaka, de har ingenting att komma tillbaka till, säger Gerd Hellberg till Sameradion.

Och lässtugan har visat sig vara något som verkligen behövs. Varje måndag kommer ett 40-tal asylsökande för att lära sig att skriva, läsa och framför allt prata svenska.

Shahrbanu Heydari är sju år, kommer från Afghanistan och har bott i byn sedan ett år tillbaka. Shahrbanu lär sig svenska i skolan och det kommer väl till pass när hon hjälper sin mamma som lär sig svenska på PRO:s lässtuga.

      LÄS MER: PRO om nya budgeten: “En djup besvikelse”

“Det är roligt, jätteroligt”

– Vi skriver och läser svenska. Min lärare Lotta är jättebra. Det  är inte så svårt och det är roligt, jätteroligt, säger Shahrbanus mamma Omalbanin Teymuri till Sameradion.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS