PRO: ”Tvinga inte äldre välja mellan tandvård och mat” - News55
Annons
Annons

PRO: ”Tvinga inte äldre välja mellan tandvård och mat”

Uppdaterad: 2016-03-15 13:30

Många äldre har inte råd att gå till tandläkaren. Det vill PRO ändra på, bland annat genom att låta tandvården omfattas av högkostnadsskyddet.

 

Annons
Annons

Det är inte rimligt att äldre måste välja mellan tandvård och andra nödvändiga livsutgifter, skriver PRO:s ordförande Christina Tallberg på SVT Opinion och påpekar att nästan 10 procent av befolkningen låter bli att gå till tandläkaren av ekonomiska skäl.

”En oförutsedd tandläkarräkning för en äldre med låg pension kan innebära ekonomisk katastrof. Ingen ska behöva ställa livsnödvändiga utgifter mot att få sina tänder lagade. Det är inte värdigt ett välfärdssamhälle”, skriver Christina Tallberg.

      LÄS MER: Christina Tallberg i stor intervju: “Man måste utgå från de äldres behov” 

Anser att tandvården bör ingå i hälso- och sjukvården

PRO har lämnat ett kritiskt remissvar till regeringen gällande den statliga utredningen ”Ett tandvårdsstöd för alla – fler och starkare patienter”. Bland annat anser PRO att tandvården bör ingå i hälso- och sjukvården och föras in under högkostnadsskyddet och att den lägre beloppsgränsen i högkostnadsskyddet halveras från dagens 3 000 kronor till 1 500 kronor.

      LÄS MER: Tandläkare drog ut tänder på asylsökande – utan diagnos

Vill höja tandvårdsbidraget rejält

Man vill även höja det allmäna tandvårdsbidraget rejält för att det ska ha en verklig effekt att öka antalet besök i tandvården:

Annons
Annons

”Idag kostar en vanlig basundersökning runt 800 kronor. PRO:s förslag är att det höjs till 400 kronor per person och år”, skriver Christina Tallberg och påpekar att det inte bara är av ekonomiska skäl som tänderna bör ses som en del av kroppen:

”En bra tandhälsa har en förebyggande effekt i ett totalt sjukvårdsperspektiv eftersom många sjukdomar börjar i munhålan”

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

JOBBA EXTRA SOM PENSIONÄR
Lediga uppdrag hos Veteranpoolen just nu

SE ALLA UPPDRAG

Annons
Annons
Läs nästa artikel PRO: ”Tvinga inte äldre välja mellan tandvård och mat” PRO: ”Tvinga inte äldre välja mellan tandvård och mat”