News55

Professor: Klyftorna bland pensionärer kommer att öka

Artikelbild
Kuvert med pension. Arkivbild.
Maria Hagström
Maria Hagström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 07 nov. 2017

I dag finns tydliga klyftor mellan pensionärer som varit hög- och låginkomsttagare, både när det gäller ekonomi och hälsa. Och de klyftorna kommer att öka, säger professorn Roland Kadefors till Göteborgs-Posten. De största förlorarna är kvinnor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns i dag stora klyftor mellan pensionärer som tidigare har jobbat som arbetare eller tjänstemän, men också mellan könen.

– Skillnaden mellan hög- och låginkomsttagare kommer att bli ännu större i framtiden, särskilt när det ”nya” pensionssystemet får fullt genomslag, säger Roland Kadefors, professor vid institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Göteborgs-Posten.

Personer som är födda innan 1953 har en pension som helt eller delvis grundar sig på de 15 år då de tjänat som bäst. För personer födda 1953 och senare beräknas pensionen på vad de tjänat under hela sitt yrkesliv.

– Det nuvarande systemet kommer att slå särskilt hårt mot kvinnor i yrken med låga löner, som varit hemma med barn och arbetat deltid under långa perioder, säger Roland Kadefors.

      LÄS MER: SPF Pensionärerna: Hela pensionssystemet måste renoveras

Åldern vid pension spelar roll

Ojämlikheten beror också på när man går i pension. Den som har jobbat med yrken med låga utbildningskrav och krävande arbetsmiljö lämnar ofta yrkeslivet redan vid 61 till 62 års ålder, medan till exempel över hälften av läkarna jobbar efter att de har fyllt 65, skriver Göteborgs-Posten. De senare fortsätter att dra in pengar till den framtida pensionen.

Dessutom påpekar Roland Kadefors att många i arbetaryrken har fått fysiska problem på grund av arbetet, vilket kan leda till sjukdom och större vårdbehov. Högutbildade pensionärer har bättre hälsa och lever sex år längre än de som saknar utbildning.

ANNONS

      LÄS MER: Göran Persson starkt kritisk till pensionssystemet

Tar ut ålderspension i förtid

För de som varit tvungna att sluta jobba i förtid på grund av ohälsa blev det tuffare efter 2006 när reglerna för sjukpension ändrades, vilket ledde till att fler nekades. De som ändå inte klarar av att fortsätta arbeta, på grund av bland annat belastningsskador och psykisk ohälsa, tar istället ut sin ålderspension i förtid. Det är fler kvinnor än män.

En annan grupp som får låg pension, oavsett om de har varit höginkomsttagare, är invandrare som kom hit senare i yrkeslivet. De har inte kunnat betala in till pensionssystemet i unga år. Även där drabbas kvinnorna hårdast, då många inte har arbetat alls och därmed enbart kan få garantipension.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS