News55

Lindegård - boende för yngre med demenssjukdom

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 15 nov. 2016Publicerad: 15 nov. 2016

I Bromma driver Vardaga ett boende med särskild inriktning för personer som drabbats av demens tidigt i livet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att drabbas av demenssjukdom mitt i livet är svårt inte bara för den enskilde utan också för närstående och familj. Många gånger är den drabbade en person med jobb och en aktiv fritid och med make eller maka och hemmavarande barn. Ofta försöker familjen att klara av situationen så gott det går. Till slut når de dock en punkt när det inte längre fungerar. Sorgen kan vara stor: för den demenssjuke som inte har fått leva klart sitt liv och för barnen som på ett plan mist sin förälder, han eller hon finns kvar men ändå inte. Närstående kan få stöd av anhörigföreningar. Men på Lindegård handlar en del av arbetet också om att stötta familjen, berättar Jeanette Winberg, som är verksamhetschef.

– Mår familjen bra så mår också den boende bra. Mitt mål är att den som är närstående ska kunna ha kvar sin tidigare relation som maka/make eller barn, så länge som möjligt, säger hon.

Hemlik miljö i vackert renoverade lokaler och aktiviteter efter de boendes önskemål och förmåga bidrar också till välbefinnande och till att skapa en så god vardag som möjligt.

– Vi går promenader eller är i den vackra trädgården. Men aktiviteter kan även vara att hjälpa till med vardagssysslor som att åka och handla, städa eller hänga tvätt, sådant som man har gjort i sitt tidigare liv, berättar Jeanette.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS