News55

Punschverandan låter de äldre tala till punkt

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 15 dec. 2015

Stefan Hammarbäck och Niklas Gerholm sade upp sig från sina jobb och startade en podcast som fokuserar på att låta de äldres berättelser komma till tals.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Punschverandan intervjuas en ny person varje vecka och temat varierar. Podcasten har hittills, med sina fjorton avsnitt, bland annat handlat om en äldre kvinna som på senare år tagit sig an flyktingar, en hundpsykolog, ett krigsbarn från Finland, en så kallad “klassmormor” och Sveriges äldsta bloggerska, 103 år.

– Till en början sköt vi hej vilt i fråga om intervjuobjekt, säger Niklas Gerholm, till News55.

Han berättar att de hittade personer till podden när han läste en artikel om en fikaträff för äldre och kontaktade dem.

Människorna är fulla av historier

–  Vi ringde upp helt utan förvarning och frågade om de ville vara med. Om intervjuerna skulle bli bra eller inte hade vi ingen aning om. För det mesta sa de att ”jag har nog inget att berätta” men vi lärde oss snart att det var tomma ord. De här människorna är fulla av historier.

Idén till Punschverandan föddes egentligen för länge sedan, när Stefan Hammarbäck och Niklas Gerholm jobbade tillsammans på ett säljbolag. Stefan Hammarbäcks fru som arbetar på ett äldreboende fick alltid höra så fantastiska historier.

–  Hon tyckte att vi borde göra en podcast om äldre människors liv.

Sagt och gjort, i juni sade de båda upp sig från säljbolaget och i september sändes första avsnittet av Punschverandan.

ANNONS

Alla är 65 år och uppåt

– Allt eftersom började det komma in tips till oss och vi började också hitta personer som verkade intressanta. Från början var tanken att de helt fritt fick berätta sina historier, vilket de fortfarande får. Men redan från tredje avsnittet föddes idén om att ha så kallade temaavsnitt som handlar om en central del i personens liv som att ha varit feminist på sjuttiotalet eller yrkesvalet hundpsykolog.

Gemensamt för samtliga avsnitt är att alla som intervjuas är 65 år och uppåt.

Vill lyfta ålderssegerationen

Punschverandan har ett ytterligare mål vilket är att lyfta ålderssegerationen. I dag kommer några av berättarna från podden besöka en sjundeklassade.

– Eleverna har fått i uppgift att lyssna till deras avsnitt för att sen ställa frågor till dem. Det här är ett sätt för oss att låta unga möta gamla. Media kommer vara på plats vilket känns jättekul, säger Niklas Gerholm och ser fram emot nästa år.

– Under 2016 hoppas vi kunna förverkliga fler av våra planer.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS