Annons
Annons
Annons

Reumatikerförbundet: Smärta är inte en naturlig del av åldrandet

Uppdaterad: 2017-10-19 12:53

Drygt en miljon svenskar lider av någon form av reumatisk sjukdom. Samtidigt lever många ett helt liv i tron om att smärtan är en naturlig del av åldrandet. Den 12 oktober är det internationella Reumatikerdagen i syfte att öka kunskapen om reumatism.

Annons

Det råder stor okunskap om reumatiska sjukdomar i Sverige, både när det kommer till hur många som drabbas och när man ska söka hjälp. Den 12 oktober är det internationella Reumatikerdagen och syftet är att öka kunskapen om reumatism och slå hål på de många myter som hindrar att människor får den hjälp de behöver.

– Det finns ett enormt kunskapsglapp. När man tänker på reumatism ser nog de flesta en äldre person med krokiga fingrar och ont i lederna framför sig, men reumatism är mycket mer än så, säger Kristina Heilborn, insamlare på Reumatikerförbundet, till News55.

       LÄS MER: Tusentals lider av artros i onödan – så lindrar du värken

Ser smärtan som en naturlig del av åldrandet

Hela 80 sjukdomar går under samlingsnamnet reumatism. Det alla dock har gemensamt är att de ger stela och värkande leder. De vanligaste sjukdomarna är ledgångsreumatism, artros, artrit, psoriasisartrit och fibromyalgi, enligt Reumatikerförbundet som, näst efter staten, är den största bidragsgivaren till reumatologisk forskning.

Drygt 1 miljon människor lever med någon typ av reumatisk sjukdom i Sverige i dag. Vem som helst kan drabbas. Samtidigt är mörkertalet stort, menar Kristina Heilborn.

– Det handlar om att människor som har ont i lederna oftast inte vet att deras besvär handlar om reumatism utan ser det som en förslitningsskada, det vill säga en naturlig konsekvens av ett hårt arbetsliv, eller av att bli äldre. Det gör att många inte kollar upp vad det egentligen handlar om.

Och att gå runt och ha ont är på inget sätt naturligt, menar Kristina Heilborn.

– Det kan vara en reumatisk sjukdom i botten och därför är det så otroligt viktigt att man söker vård. Det kan vara så att man inte blir tagen på allvar och därför är det bra att vara påläst så att det inte blir så att läkaren kommer undan med att säga: “Ta en värktablett så blir det bättre”.

      LÄS MER: Vi måste argumentera väl för att få den vård vi förtjänar

Viktigt att söka hjälp i tid

Reumatikerförbundet uppmanar därför alla som har haft värk i kroppen en längre tid att ta smärtan på allvar och söka hjälp för sina besvär. Allt för många väntar för länge med att ta kontakt med vården för att få sina besvär utredda. Och det finns ett antal tecken som du kan tjäna på att vara lite extra uppmärksam på, berättar Lotta Håkansson, ordförande på Reumatikerförbundet.

– De symtom som man bör vara uppmärksam på är svullnad i leder som man inte vet vad det beror på, värmeökning över leden, trötthet och stelhet. Det finns även en del livsstilsfaktor som du kan påverka själv. Om du avstår från att röka, om du har bra kost- och motionsvanor så minskar du sannolikheten att få en reumatisk sjukdom, säger Lotta Håkansson till News55.

Enligt Lotta Håkansson är vi i Sverige alldeles för rädda för att ta i frågan om reumatiska sjukdomar, detta trots att det berör så många.

– Om man har en reumatisk sjukdom så har man den i regel livet ut. Hur vården fungerar är mycket viktigt för hur livet kommer se ut. Det gäller både för hur sjukdomen utvecklas och hur livet blir i förhållande till arbete, familj, fritid och därmed den egna ekonomin i form av lön och pension, säger Lotta Håkansson och fortsätter:

– Vi vill öka kunskapen om de reumatiska sjukdomarna i samhället. I år uppmärksammar vi betydelsen av att uppsöka vården så snart man känner svullnad, ömhet, stelhet och trötthet utöver det vanliga, avslutar Lotta Håkansson.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Annons

Senaste nytt

 1. 23:20 Bussar stoppades efter blixthalka

  Under torsdagskvällen ställdes samtliga bussturer i Örnsköldsvik in, rapporterar Allehanda. Det...

 2. 23:10 Nordkoreas FN-sändebud möter säkerhetsrådet

  När FN:s säkerhetsråd samlas till möte på ministernivå om krisen på Koreahalvön kommer Nordk...

 3. 23:00 Flera knivhuggna i Nederländerna - två döda

  Minst två personer har dödats och flera har skadats sedan de knivhuggits i staden Maastricht i Ned...

 4. 22:44 Rosa våldsman jagas efter misshandel

  Två skadade personer, en man och en kvinna, hämtades av en ambulans efter att ha kört av vägen i...

 5. 22:14 Nedåt på Wall Street

  USA-börserna backade på torsdagen, bland annat sedan investerarna börjat oroa sig för att Trumps...

Visa fler nyheter

Mest läst just nu

 1. Anställda om Ingvar Oldsberg: "Han är en mobbare"

  Ingvar Oldsberg får inte längre leda TV4:s populära program “Bingolotto”. Programleda...

 2. Anders Timell lämnar Mix Megapol

  Radioprofilen Anders Timell lämnar Mix Megapol efter 14 år på kanalens morgonprogram “Ander...

 3. Artur Ringart: SVT sviker de ensamma i jul

  När jag läste att årets julvärdar skulle vara förinspelade och inte vara med i direktsändning...

 4. Oldsberg sparkas från "Bingolotto"

  Ingvar Oldsberg slutar som programledare för “Bingolotto”. Orsaken är en internutredni...

 5. Rickard Olsson om SVT: "De gjorde slut via sms"

  SVT-profilen Rickard Olsson har inte hymlat med att han är missnöjd med sin arbetsgivare. Nu har h...

Annons