News55

Robotar kan bli självklarhet inom äldrevården

Artikelbild
÷REBRO 2015-11-06
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 10 jan. 2017

Inom vård och omsorg blir robotar allt vanligare. De kan användas som sällskap, bidra till självständighet och ge stimulans hos äldre och sjuka.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Christian Smith, forskare på KTH, fick i Tyskland bevittna en robot som lagade pannkaka. Roboten tittade först på Youtube-filmer, sedan läste den recept och därefter började den tillaga smeten. Något som i framtiden kan bli en självklarhet inom vården, skriver Dagens Nyheter.

På en likadan robotmodell som den Christian Smith såg i Tyskland testar nu forskare på KTH hur robotar kan utföra olika sysslor. Roboten är väldigt tung, men dess maximala kraft är endast 2,5 kilo.

– Det är en säkerhetsåtgärd, på det sättet kan den inte göra någon illa. Att den klarar att styra sin egen tunga kropp med så svaga elmotorer beror på att den är otroligt välbalanserad med vikter och fjädrar, säger Christian Smith till Dagens Nyheter.

Liknar en människa

Roboten liknar en människa på så sätt att den har två armar och ett huvud, men med flera olika kameror inuti.

– Det är mest praktiskt så, vi har utvecklat vårt samhälle efter att vi har två armar att arbeta med, säger Christian Smith.

Christian tror att allt fler robotar kommer att synas inom vård och omsorg i framtiden.

– Det vore väldigt konstigt om det inte blev så, det finns så mycket potential. Vården är i dag knappast den resursstarkaste sektorn och i och med att fler blir äldre kommer det att bli personalbrist. Robotar kan hjälpa personalen att utföra sitt arbete mer effektivt, säger Christian Smith till Dagens Nyheter.

ANNONS

      LÄS MER: “Teknikutvecklingen bör styras av människors behov”

“Teknik passar väldigt bra i äldreomsorgen”

Roboten Henry står i en korridor på KTH, och en kopia av honom har i 120 dagar tjänstgjort på ett äldreboende i Österrike. Där lärde den känna igen personerna på boendet, hur deras vanor såg ut och hur de brukar bete sig. Om någon person betedde sig annorlunda skulle roboten åka och meddela personalen och meddela att något inte stod rätt till och att personen i fråga behövde tillsyn. Roboten spelade också spel med de boende och ledde stavgång.

I Sverige ligger Västerås långt fram i teknikutvecklingen för äldre. Där har man använt sig av kommunikationsroboten Giraffen och av robot-katten, ett gosedjur som reagerar på tal och beröring och beter sig som en katt.

– Dagens äldre är en generation som har gått igenom hela teknikutvecklingen, de är verkligen inte teknikmotståndare som grupp. Tvärtom passar teknik väldigt bra i äldreomsorgen, säger Ulrika Stefansson, projektledare för välfärdsteknik i Västerås kommun till Dagens Nyheter.

“Ska kunna diagnosticera alzheimer”

På KTH finns även ett ansikte i vit plast som kan ställa frågor, tala med patienter och tolka svar och minspel.

– Den ska kunna diagnosticera alzheimer och utföra kognitiv terapi, göra saker som är repetitiva. Jämfört med att en läkare ska ägna tid åt det kan den spara mycket pengar, säger Christian Smith.

ANNONS

Det finns även ett robotskelett som kan hjälpa till vid exempelvis sjukgymnastik. Det kan avlasta vikt och balansera för att hjälpa patienter att utföra övningar som de inte klarar av själva.

– Skelettet kostar ungefär en miljon kronor vilket är mycket för en privatperson, men en vårdcentral skulle kunna köpa in ett. Patienter som behöver mycket träning men kanske bara får två timmar i veckan med en sjukgymnast på grund av de tillgängliga resurserna skulle kunna träna flera timmar om dagen med hjälp av skelettet, säger Christian Smith till Dagens Nyheter.

     FLER NYHETER: Mer för dig med livserarenhet

 

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS