Robotar ska hjälpa äldre att äta - News55
Annons
Annons

Robotar ska hjälpa äldre att äta

Uppdaterad: 2019-09-07 16:59

Många äldre har svårt att äta och lider av undernäring, något som forskare nu hoppas kunna motarbeta med hjälp av ny teknik.

Annons
Annons

Forskare vid Karlstads universitet håller på att ta fram ett hjälpmedel för äldre som har svårt att äta för egen hand. Genom robotteknik är tanken att de äldre ska få i sig mat de annars skulle ha svårt att få i sig, det skriver Forksning.se.

– Projektet ska ta fram hjälpmedel som syftar till att minska undernäring och öka självständighet för äldre och personer med funktionsnedsättningar, säger Jorge Solis, docent i elektroteknik vid Karlstads universitet.

      LÄS MER: Riksdagsledamot: Maten viktigast när man blir äldre

Samarbete mellan Sverige och Japan

Forskningen sker tillsammans med företag och forskare i Sverige och Japan. Detta då både Sveriges och Japans befolkning lever allt längre. Även om det finns likheter mellan ländernas behov finns även stora utmaningar för forskarna. I Japan äter man till exempel med pinnar i stället för bestick, något som forskarna måste ta hänsyn till.

– Det är viktigt att utgå från användaren och veta vad användaren tycker är positivt, negativt och enkelt eller svårt när det rör ny teknik. Målet är att utveckla något som är värt att använda för äldre personer som är ovana med teknik, säger Ann-Louise Lindborg till Forskning.se

Annons
Annons

Jorge Solis understryker att de vill belysa de sociala system som stödjer äldre med ätsvårigheter. Han hoppas att större kunskap kan ge tillräcklig hjälp för att motverka undernäring och öka självständigheten för personer med funktionsnedsättning i armar och händer.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

JOBBA EXTRA SOM PENSIONÄR
Lediga uppdrag hos Veteranpoolen just nu

SE ALLA UPPDRAG

Annons
Annons
Läs nästa artikel Robotar ska hjälpa äldre att äta Robotar ska hjälpa äldre att äta