Så enkelt undviker du den vanliga ålderssjukdomen - News55
Annons
Annons

Så enkelt undviker du den vanliga ålderssjukdomen

Uppdaterad: 2018-04-09 11:20

En halvtimme om dagen räcker långt för att mota bort en vanlig men allvarlig ålderssjukdom, skriver forskning.se

– Att röra på sig, även om du inte svettas eller blir andfådd, kan sänka graden av inflammation, säger forskarna bakom rapporten.

Annons
Annons

Många äldre lider av kronisk låggradig inflammation i blodomloppet. Tillståndet är tätt förknippat med andra riskfaktorer som förhöjda värden av blodsocker, blodfetter och blodtryck, som tillsammans med stort midjeomfång ökar risken för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Nu visar ny forskning att det kan räcka med en halvtimmes rörelse om dagen för att dämpa tillståndet skriver forskning.se.

– Resultaten öppnar upp för att även lågintensiv fysisk aktivitet kan ha en positiv effekt. Samtidigt behövs dagliga aktiviteter i lite raskare tempo för att få störst effekter på grad av inflammation, säger Andreas Nilsson, en av forskarna till webbsidan.

      LÄS MER: Sex enkla vanor som ökar din chans att bli 90 år

En halvtimme om dagen räcker

Andreas Nilsson har tillsammans med Fawzi Kadi och doktoranden Oscar Bergens undersökt hur fysisk aktivitet påverkar inflammationsnivåerna hos äldre personer. Deras studie har publicerats i tidskriften Medicine & Science in Sports & Exercise.

Resultatet visar att något så enkelt som att gå i vanlig gångtakt i 30 minuter kunde kopplas till lägre nivåer av enstaka inflammationsmarkörer, skriver forskning,se

Annons
Annons

– En halvtimme fysisk aktivitet, såsom promenad i raskt tempo, är den gräns man utgår från i rekommendationerna om hur mycket vi bör röra på oss, förklarar Fawzi Kadi och fortsätter:

– Ur folkhälsosynpunkt är det viktigt att veta att det lönar sig att röra på sig även för dem som har metabolt syndrom. Genom att göra det löper de mindre risk att utveckla sjukdomar.

Forskarna studerade en grupp äldre personer genom att mäta hur mycket de rörde på sig eller satt stilla under en genomsnittlig dag. Därefter undersökte de vad som hände med inflammationsnivåerna om 30 minuter av stillasittande ersattes med lika lång tid där deltagarna var fysiskt aktiva med olika intensitet.

– Att röra på sig, även om du inte svettas eller blir andfådd, kan sänka graden av inflammation, säger Fawzi Kadi till forskning.se.

JOBBA EXTRA SOM PENSIONÄR
Lediga uppdrag hos Veteranpoolen just nu

SE ALLA UPPDRAG

Annons
Annons
Läs nästa artikel Så enkelt undviker du den vanliga ålderssjukdomen Så enkelt undviker du den vanliga ålderssjukdomen