News55

Så häpnar polischef över det grova barnvåldet

Artikelbild
VISBY 2019-07-02
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 10 feb. 2020Publicerad: 10 feb. 2020

Våldet bland barn har ökat dramatiskt, enligt en polisrapport. Barn som rånar barn har ökat med 100 procent de senaste fyra åren. Regionpolischefen Carin Götblad häpnar över med vilken grovhet det utförs, enligt Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny rapport från polisen visar att våldet ökar bland barn. De senaste fyra åren har barn som rånar barn ökat med 100 procent. Expressen rapporterar att det handlar om grovt våld i samband med rånen, däribland våld mot huvudet, sparkar, olika former av hot samt bett. Över 50 personer ska ha behövt söka vård i samband med rånen.

– Över hälften av händelserna är på skolan. Föräldrar och barn är så rädda, framför allt när det gäller de här personrånen, sade Carin Götblad enligt Expressen när hon gästade Nyhetsmorgon i TV4.

Ofta är det flera barn mot ett ensamt offer. Men det handlar inte bara om våld, så kallade förnedringsrån har också ökat.

– Jag blir väldigt upprörd och jag känner att samhället är alldeles för passivt när det gäller oacceptabla beteenden hos barn. Här måste vi gå fram och sätta gränser mycket tidigare, sade Carin Götblad enligt Expressen.

Hon anser att socialen måste gå in mycket tidigare i “riskfamiljer”, men påpekar att det yttersta ansvaret ligger hos föräldrarna.

– Problemet är att vi möter allt fler som inte hjälper till när vi försöker höra barnet om brottet. Barnet kan säga “inga kommentarer” – och då stöttar föräldrarna, säger Carin Götblad.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS