Så här går det för politikerna som försöker leva som pensionärer - News55
Annons
Annons

Så här går det för politikerna som försöker leva som pensionärer

Uppdaterad: 2015-11-16 16:27

– Det blir blodpudding och korv om jag ska lyckas hålla budget. Jag hoppade över lunchen i dag, säger Lars-Arne Staxäng (M) till News55. I morgon är det sista dagen för de fyra riksdagsledamöterna som accepterat utmaningen att leva på pensionärsbudget i en vecka.

Annons
Annons

Förra veckan fick de fyra riksdagsledamöterna Lars-Arne Staxäng (M), Solveig Zander (C), Fredrik Lundh Sammeli (S) och Carina Ohlsson (S) varsitt kuvert med pengar som ska räcka under en vecka som “pensionärer”. De har även dagligen fått ett sms med fiktiva händelser (exempelvis “Din pensionärsförening ordnar boule och kaffe för 50 kr”) som de fått välja att acceptera eller inte, och i så fall dra av från sin nettopension.

      LÄS MER: Politikernas utmaning påbörjad

“Svårt med extrautgifterna”

Nu är samtliga inne på dag fem i livet som pensionärer och när News55 når Lars-Arne Staxäng har han precis inhandlat kvällens middag.

– Det blir blodpudding och korv om jag ska lyckas hålla budget. Jag hoppade över lunchen i dag, säger han.

Det svåraste har enligt honom inte varit att snåla in på matkostnader, utan de extrautgifter som SPF Seniorerna lägger på om dagarna.

      LÄS MER: Personer med hemtjänst får inte välja mat

– I dag fick jag veta att jag behöver glasögon och att jag måste börja planera in julkappsinköp, så jag får dra ner på allt annat då helt enkelt, säger han.

Fredrik Lundh Sammeli håller med om att det svåraste varit SPF Seniorernas fiktiva meddelanden.

Annons
Annons

– I går gällde det en grannpojke som ville sälja en julblomma för att samla in pengar till sin fotbollsklubb och det var jobbigt att inte kunna stötta det, jag har helt enkelt inte 50 kronor till övers.

Fredrik Lundh Sammeli har nu en fiskgratäng, två varma koppen och nio kronor kvar till i morgon kväll när utmaningen avslutas.

– Jag får dela upp fiskgratängen.

“Har inte kunnat styra tiden”

Solveig Zander tycker att det tuffaste har varit att både jobba i riksdagen och vara pensionär samtidigt.

–  Jag har inte kunnat styra min tid. Det är svårt att skilja min del av hushållspengarna med min mans men helt klart är det att planera och inte göra några spontaninköp, säger hon till News55.

Via SPF Seniorernas blogg kan man följa politikernas dagar. Där går bland annat att läsa:

“Fredrik Lundh Sammeli startade dagen med gröt och ett kokt ägg innan möten på Socialdepartementet tog vid. Sveriges läkarförbund stod för lunchen, vilket betyder ett schablonavdrag på 100 kronor. Till middag blev det doggybag från middagen kvällen innan, smart och sparsamt drag av Fredrik!”

Bytte till sig en korv

En gemensam nämnare för samtliga deltagare är just gröt till frukost. Men det är heller ingenting fel på deras uppfinningsrikedom. Medan en tar med sig doggybag, byter en annan till sig en bättre måltid:

Annons

“Till kvällsmat köpte Carina Ohlsson (S) två bananer för 16 kronor, men hade tur: hennes väninna beställde en korvmeny med två korvar men orkade bara en. Carina bytte då till sig en korv med bröd från väninnan i utbyte mot en banan.”

Blodpudding och lever på politikernas meny

Att utnyttja moder jords grödor är också snällt för plånboken:

“På kvällen blev det fiskmiddag hemma med familjen – med egenfångad fisk och potatis från det egna landet, uppskattningsvis till 20 kronors kostnad”, står det om Fredrik Lundh Sammelis söndagsmiddag.

I övrigt har flera av ledarmöterna valt att helt enkelt hoppa över frukost eller lunch vissa dagar för att pengarna ska räcka. Varma koppen, blodpudding, lever och korv är vanliga ingredienser i politikernas nya liv. Dock har det ändå funnits plats för lite lyx i vardagen. Besök hos hårfrisören och inköp av en burk ramlösa för 20 kronor går också att hitta bland några av politikernas utgifter.

Samtliga ledamöter kommer att summera sina veckor som pensionärer den 19 november.

UTMANINGEN

Det är SPF Seniorerna som har bestämt reglerna för utmaningen.
Resor som ledamöterna gör inom sitt riksdagsuppdrag behöver inte betalas med pensionspengarna, medan andra resor (fritid) ska dras av från pensionspengarna.
Blir ledamöterna bjudna på mat så får de dra av schablonbelopp för detta från sina pensioner: frukost 50 kr, lunch 100 kr, middag 150 kr.
Lagar ledamöterna mat hemma, och exempelvis använder pasta som står i skafferiet sen tidigare så får de dra av kostnaden för det.
Vid sedan tidigare inplanerade längre konferenser och resor gäller ett lägre belopp, i enlighet med Skatteverkets siffror på måltidsavdrag: frukost 44 kr, lunch 77 kr, middag 77 kr.
Utmaningen genomförs 11 november-17 november.

JOBBA EXTRA SOM PENSIONÄR
Lediga uppdrag hos Veteranpoolen just nu

SE ALLA UPPDRAG

Annons
Annons
Läs nästa artikel Så här går det för politikerna som försöker leva som pensionärer Så här går det för politikerna som försöker leva som pensionärer