News55

Så här kan äldre personer förbereda sig inför sommaren

Artikelbild
STOCKHOLM 2012-05-15
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 26 maj 2016

Vikarierande hemtjänstpersonal, värmeböljor som slår hårt och släkt och vänner som reser bort. Här är tipsen inför sommaren för att även äldre personer ska kunna slappna av och känna sig trygga i vardagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sommarsäsongen kan för den som dagligen behöver stöd och hjälp innebära en stor förändring i vardagen. Vikarierande hemtjänstpersonal, släkt och vänner som reser bort och värmeböljor kan vara påfrestande händelser.

      LÄS MER: 95-åring nekades plats på boende

Sajten Seniorval har därför tagit fram en lista på förberedelser för att sommaren ska bli så avslappnad som möjligt – även för den äldre.

Hemtjänst i sommarstugan

Personer med stöd och hjälp hemma har även rätt att få hjälp i sommarstugan. Det är den vanliga biståndshandläggare i kommunen där man bor som hjälper till med det. Att tänka på inför vistelsen på annan plats kan bland annat vara hur pass mycket hjälp som kommer krävas; finns släkt och vänner tillgängliga för att hjälpa, hur är sommarstugan utformad till skillnad från bostaden och innebär detta mer eller mindre hjälp med tillsyn?

      LÄS MER: 93-åring med benskörhet, hjärt- och hörselproblem blev nekad äldreboende av kommunen 

Hjälpmedel under semestern

Om man använder hjälpmedel som kan vara svåra att få med sig till ett annat ställe, exempelvis en höj- och sänkbar säng, brukar det gå bra att hyra dessa på plats. Genom att kontakta en sjukgymnast eller arbetsterapeut i kommunen där personen bor, går detta att ordna.

ANNONS

Seniorkollo 

Sommarkollo för äldre finns i ett tjugotal kommuner i landet. Ofta är det på en gård eller i en naturskön miljö som seniorkollo äger rum. Kollo är också ett bra sätt att komma iväg och träffa nya vänner utan att behöva arrangera så mycket själv.

      LÄS MER: Biståndshandläggare har inte rätt kompetens

Förberedelser inför sommarvikarier

Sommaren innebär att många ordinarie personal tar semester. När hemtjänsten eller äldreboendet tar in sommarvikarier kan det upplevas som otryggt för vissa äldre. Genom att fråga ordinarie personal när och hur länge de kommer vara borta kan äldre få känna sig mer i kontroll. Man kan också alltid begära att vikarien ska visa upp en Id-handling som kan kopplas ihop med hemtjänsten.

      LÄS MER: De som förorar mest är Sveriges pensionärer

Påfrestande värmeböljor

Äldre drabbas värst när värmeböljor slår till, skriver Seniorval, och tipsar om hur man bättre kan klara av varma dagar: Drick mycket vatten, använd en bords- eller golvfläkt, doppa en handduk i kallt vatten och lägg på pannan, ta ett kallt fotbad eller spola insidan av handlederna med kallt vatten, är några av tipsen.

ANNONS

Var ute i god tid

Och sist men inte minst: Kontakta biståndshandläggaren i god tid inför sommarplanerna. Seniorval rekommenderar att kontakt tas ungefär sex veckor inför, så kommunen där man bor hinner planera en så bra omsorg som möjligt även under sommaren.

      Club 55: Få koll på hälsan via Hälsotest XL till bästa pris hos Werlab

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS