News55

Så kontrollerar du att dina sedlar är äkta

Artikelbild
STOCKHOLM 20151002
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 26 sep. 2016

I oktober i år kommer de nya 100- och 500-kronorssedlarna, och från och med 30 juni 2017 blir de gamla ogiltiga. "Vi har lagt ner flera år på att ta fram de nya sedlarna. Det viktigaste har varit säkerhetsaspekten", säger Mårten Gomer, teknisk expert på Riksbanken, till News55.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under 2015 började Sveriges Riksbank ge ut nya 20-, 50-, 200-, och 1000-kronorssedlar. Och i oktober kommer ytterligare nya tillskott i sedel-familjen: de nya 100- och 500-kronorssedlarna samt 1-, 2- och 5-kronor.

Enligt Mårten Gomer, teknisk expert på Riksbanken, är de nya pengarna ett resultat av flera års arbete. Och något av de viktigaste har varit att göra sedlarna så säkra som möjligt.

– Förutom vattenstämpeln och den inbäddade tråden som redan finns i de gamla sedlarna har vi nu lagt till två nya säkerhetsdetaljer för att göra det lättare att kontrollera om sedeln är äkta och för att de ska vara svåra att imitera. Det ligger mycket arbete bakom, säger Mårten Gomer till News55.

      LÄS MER: Så luras äldre på sina pengar med bluff om “sedelbyte”

“Vicka på sedeln för att kontrollera att den är äkta”

Det första du ska göra när du tar emot en sedel är att vicka på den, säger Mårten Gomer. På valörer från 100 och uppåt finns en bild i sedelns högra hörn som skiftar mellan guld och grönt. Till vänster finns även ett band med bilder som skiftar mellan en kungakrona och bokstäverna KR. På så sätt kan du kontrollera att din sedel inte är förfalskad.

– Om man ändå känner sig osäker kan man hålla upp sedeln mot ljuset och kontrollera att den har en vattenstämpel och en inbäddad tunn tråd. Då kan man vara rätt lugn, säger Mårten Gomer.

Ingen ersättning för en förfalskad sedel

ANNONS

Ta aldrig emot en sedel om du misstänker att den inte är äkta för du får ingen ersättning för en förfalskad sedel, säger Mårten Gomer. Om du ändå skulle upptäcka att du har en förfalskad sedel i plånboken ska du göra en polisanmälan.

      LÄS MER: Därför måste myndigheter vara skyldiga att ta emot sedlar och mynt

Men enligt Mårten Gomer är de nya sedlarna mycket svåra att förfalska.

– Just rörelser och färgskiftningar är mycket svåra att imitera och samtidigt enkla att kontrollera. Det är en balansgång att se till att en sedel har både de egenskaperna, men vi är nöjda med slutresultatet, säger Mårten Gomer till News55.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS