News55

Så många äldre har rånats i stöldvåg

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 16 nov. 2017

Två rånare har bluffat sig in hos drygt 25 ensamstående äldre kvinnor och länsat deras hem på kontanter och värdesaker - och det bara under ett fåtal dagar, rapporterar Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I måndags inkom det första larmet till polisen. Två kvinnor i 25 till 30årsåldern hade bluffat sig in hos en äldre kvinna och stulit värdesaker. Det som polisen först hoppades skulle vara ett enskilt brott var istället starten på en stöldvåg, det rapporterar Expressen.

Kalmar, Kronoberg och Blekinge. Stöldvågen mot äldre tycks inte ha något slut. Under torsdagen inkom även anmälningar till Skånepolisen.

      LÄS MER: Personal på äldreboende misstänks för stöld

“Väldigt mycket på samma vecka”

– Vi har ett 25-tal anmälningar. Det har varit väldigt mycket på samma vecka, säger Anna Göransson vid ledningscentralen för polisen i Region syd, till Expressen.

Tjuvarna har på olika vis lyckats övertala sina offer att släppa in dem i bostaden. Därefter håller vanligtvis den ena rånaren den äldre upptagen så att den andra personen ostört kan plocka på sig värdesaker.

– Vi har uppgifter om att att man utgett sig för att vara läkare eller att man kommer från hemtjänsten eller från sjukvården. I något fall har man bett om att få vatten eller att få låna toaletten, säger Anna Göransson.

De drabbade är uteslutande kvinnor mellan 85 och 95 år och händelserna rubriceras som grov stöld eller försök till grov stöld.

ANNONS

– Det här handlar om mycket värnlösa personer, konstaterar Anna Göransson, och varnar samtidigt äldre för att släppa in okända personer i sina hem.

– Släpp inte in någon okänd. Läkare och hemtjänst har legitimation, säger hon.

       FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS