News55

Så många svenskar lider av ryggvärk

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 20 apr. 2017

Varannan vuxen svensk lider av ryggont. Det framkommer av siffror från Folkhälsomyndigheten som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Drygt hälften av Sveriges vuxna befolkning uppger att de lider av ryggont och störst besvär har landets kvinnor, det visar siffror från Folkhälsomyndigheten som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

– Ett stort bekymmer är inaktivitet. Många sitter stilla vid datorn hela dagarna. En del tar bilen hem och fortsätter att sitta hemma. Det är bra med vardagsmotion för den som har möjlighet att cykla eller promenera, annars gäller det att försöka vara aktiv på fritiden. Det gör väldigt stor nytta med bara promenader, säger Anneli Peolsson, sjukgymnast och professor vid Linköpings universitet.

Enligt den senaste folkhälsoenkäten är kvinnor mer drabbade än män och i samtliga län uppger en högre andel kvinnor att de har ryggsmärtor, ryggvärk eller ischias. Värst drabbade är kvinnorna i Jämtland där 56 procent upplever besvär.

– Många har så kallade ospecifika besvär där ingen riktig diagnos fås. Sjukgymnasten kan dock ofta hitta nedsatt rörlighet i lederna och för strama och svaga muskler, och för många hjälper träning, säger Anneli Peolsson.

Och ryggvärk är ett omfattande problem, menar Anneli Peolsson.

– Man räknar med att 80 procent av befolkningen någon gång under sin livstid får problem med ländryggen. Det är ett stort folkhälsoproblem.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS