News55

Så mycket måste Sveriges Radio böta för inslag i "Ring P1"

Artikelbild
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 02 juni 2017

Det var under ett lyssnarsamtal i radioprogrammet Ring P1 man klampade i klaveret och nu blir Sveriges Radio tvungna att betala en stor summa pengar till staten. – Det är ibland svårt att bedöma var gränserna går, säger kanalchefen på Sveriges Radio Göteborg, Hanna Toll, till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var efter ett lyssnarsamtal i programmet “Ring P1” som en teaterföreställning presenterades som ”årtusendets skrattfest”. Enligt domen beskrivs vissa skådespelare även som suveräna och ensemblen som underbar vilken gör att lyssnaren upplever att inringaren uppmanar till besök på teatern.

– Det är ibland svårt att bedöma var gränserna går, det är ju alltid en enskild bedömning som görs utifrån ett specifikt sammanhang. I just det här fallet gjordes bedömningen att det var motiverat att sända det bandade inslaget som en illustration till det övergripande budskapet som fördes fram, att vi helt enkelt behöver skratta mer i vardagen, säger Hanna Toll, kanalchef på Sveriges Radio Göteborg, till News55.

      LÄS MER: Så mycket måste SVT böta om inslag för äldre

Hanna Toll menar att syftet med programmet är att vidga debatten utanför de vanliga debattmönstren och att låta en mångfald av röster och åsikter komma fram. Hon menar att programmet ger lyssnarna chansen att kommentera sin samtid, i direkt samtal med programledaren.

Förvaltningsrätten menar å sin sida att det var ett omotiverat gynnande av ett kommersiellt intresse vilket leder till att Sveriges Radio måste betala 50 000 kronor i straffavgift till staten.

– Vi förstår fällningen och har gått igenom den med redaktionen. Man lär sig som redaktion alltid av en fällning, säger Hanna Toll till News55.

Sveriges Radio döms även till att betala lika mycket för ett inslag i radioprogrammet “Relationsradion i P3” där ett mötesbokningsföretag ansågs innebära ett otillbörligt kommersiellt gynnande.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

ANNONS

 

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS