News55

Så mycket tjänar nya Swedbank-vd:n

Artikelbild
Jens Henriksson, ny vd för Swedbank.
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 29 aug. 2019

Swedbanks nye vd Jens Henriksson höjer sin lön ordentligt från det förra jobbet som chef för Folksam. Samtidigt når han inte upp till företrädaren Birgitte Bonnessen som fick sparken i slutet av mars. Det skriver Di.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Swedbanks presstjänst kommer Henriksson att kunna inkassera 13 miljoner kronor årligen, plus en avsättning på omkring 30 procent, eller 4 miljoner kronor i pension. 

Det kan jämföras med hans lön på Folksam där han hade en grundlön på 3,2 miljoner kronor för det senaste räkenskapsårets. Utöver detta ska han ha fått drygt 1,3 miljoner kronor i avsättningar i pension, enligt affärstidningen.

I den senaste årsredovisningen för Swedbank framgår att Birgitte Bonnessen fick 14,3 miljoner kronor i fjol, plus förmåner på 0,8 miljoner kronor. Pensionsavsättningen uppgick till 4,5 miljoner kronor.

Bonus uppges inte ingå i avtalet, enligt Di.

Den nye vd:n har alltså utsetts av Swedbanks styrelse med ordförande Göran Perssson i spetsen.

TT skriver att hans viktigaste uppdrag blir att återvinna förtroendet för banken efter penningtvättsskandalen som avslöjades i våras. 

Valet av Henriksson har dock väckt en del kritik – han spelade till exempel en avgörande roll i valberedningen när Göran Persson rekryterades som styrelseordförande i banken. Vissa undrar om det finns risk för vänskapskorruption, något som Göran Persson tillbakavisade.

Ytterligare något som väckt frågetecken är Henriksson och Perssons begränsade erfarenheter från bankvärlden. Även detta avfärdade både Persson och Henriksson.

ANNONS

 

Läs även:

“Jens Henriksson ny vd för Swedbank”

“Swedbanks nya vd avvisar kritiken”

“Aktiespararna skeptiska till Swedbank-vd”

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS