News55

Så ska pensionärer utbildas i trafiksäkerhet

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 07 sep. 2017

SPF Seniorerna, PRO och SKPF Pensionärerna har upprättat ett nära samarbete med Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) i syfte att öka äldre trafikanters kunskap om trafiksäkerhet. – Det är av stor vikt att samhället erbjuder former för att lätt kunna uppdatera sina kunskaper som bilförare – för att kunna fortsätta vara en säker trafikant så länge som möjligt, säger Ola Nilsson, sakkunnig hälsa, friskvård och konsumentpolitik, på PRO.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De flesta äldre vill fortsätta leva som tidigare och kunna röra sig obehindrat i trafiken, men trots att drygt två miljoner av svenskarna är 65 år eller äldre är trafiken är inte alltid anpassad till äldres förutsättningar och behov. Därför kan möjligheterna till ett fortsatt aktivt liv minska.

Därför startar PRO, SKPF Pensionärerna och SPF Seniorerna ett samarbete med Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) i syfte att öka äldre trafikanters kunskap om trafiksäkerhet, det skriver PRO i ett pressmeddelande.

      LÄS MER: Inför obligatoriska kontroller av äldre bilförare

Ska ta fram utbildningsmaterial 

Tanken är att NTF ska ta fram handledarmaterial för studiecirklar och tillsammans med pensionärsorganisationerna utbilda drygt 25 trafikombud sprida kunskap till medlemmarna.

– PRO har varit med i framtagandet av materialet som består av både informationsmaterial och många tips för arbetet med trafiksäkerhet – året runt, säger Ola Nilsson, sakkunnig hälsa, friskvård och konsumentpolitik.

I takt med att man åldras förändras förutsättningarna att ta sig fram i trafiken. Som äldre kan man till exempel behöva mer tid på sig och snabb trafik kan skapa svårigheter om man sitter bakom ratten. Samtidigt blir kroppen skörare och skadorna värre vid trafikolyckor. Det är därför viktigt att trafiken i möjligaste mån anpassas också efter Sveriges åldrande befolkning och att de äldre som vill fortsätta köra bil har rätt kunskaper, menar Ola Nilsson.

– Det är också av stor vikt att samhället erbjuder former för att lätt kunna uppdatera sina kunskaper som bilförare – för att kunna fortsätta vara en säker trafikant så länge som möjligt, avslutar Ola Nilsson.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS