News55

Så vill Alliansen öka valfriheten för äldre med vårdbehov

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 17 maj 2017

Det är dags för Alliansen i Stockholms läns landsting att presentera sin budget. Ett av förslagen som läggs fram är ett nytt gemensamt vårdval, det meddelar fyra företrädare för Alliansen i SvD Debatt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Drygt 90 000 personer över 75 år lever i Stockholms län i dag och många av dessa har ett växande behov av kontakt med vården. Ska vi då på ålderns höst berö­vas friheten att välja? Det frågar sig debattörerna Anna Starbrink (L), Marie Ljungberg Schött (M), Ella Bohlin (KD) och Karin Fälldin i SvD debatt.

Svaret är enligt debattörerna: nej.

      LÄS MER: Debatt: “Nyckeln till ekonomisk trygghet som pensionär kan inte vara tvåsamhet”

Vill öka tryggheten för äldre som är i behov av vård

På onsdag presenterar Alliansen i Stockholms läns landsting sin budget och ett av förslagen som läggs fram är ett nytt gemensamt vårdval för äldres sjukvård och omsorg. Genom att minska glappen mellan aktörer, kommuner och landsting kommer fler äldre att känna sig tryggare i att vården på ett tydligare sätt hänger samman, skriver debattörerna.

Förslaget innebär att man tillsammans med kommunerna ska skapa gemensamt vårdval för äldre där vårdtagaren har möjlighet att själv välja vilken typ av omsorg som personen är i behov av – hemtjänst, geriatrik, palliativ vård eller basal och avancerad hemsjukvård. Ett gemensamt vårdval för äldreomsorg i kombination med en stärkt primärvård och fasta läkare kommer bidra till att färre äldre behö­ver läggas in på sjukhus då den fasta läkaren istället kan vårda patienten hemma och att hälsoproblem kan upptäckas snabbare.

      LÄS MER: Debattörerna: “Äldres särskilda behov kräver personal med rätt utbildning”

Efterfrågar nätverk för vårdgivare

ANNONS

För att säkerställa att det finns en samverkan mellan de olika aktörerna inom vård och omsorg i länet efterfrågar debattörerna också nätverk för vårdgivare. På detta sätt kan fler vårdval kopplas ihop för vårdtagaren, sam­tidigt som valfriheten inte inskränks, menar de.

Det är dags att på allvar låta människor ta makten över sina liv, skriver debattörerna. Ett sätt är att se till att det finns goda möjligheter att välja mellan olika vårdaktörer och det gemensamma vårdvalet är ett steg i rätt riktning, skriver Anna Starbrink (L), Marie Ljungberg Schött (M), Ella Bohlin (KD) och Karin Fälldin SVD Debatt.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS