News55

Se ditt eget åldrande på ett nytt sätt och undvik demens

Artikelbild
Anton Hagwall
Anton Hagwall
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 07 mars 2018

Hur ser du på ditt eget åldrande? Ny forskning visar att din inställning har stor inverkan på risken att drabbas av demens. För personer med genetisk risk att drabbas av Alzheimers minskar risken med nästan 50 procent om de har rätt synsätt, skriver SVT.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De äldre som ser positivt på sitt åldrande klarar sig bättre från att bli dementa visar ny forskning, skriver SVT. Det gäller inte minst dem med genetisk risk att drabbas av Alzheimers sjukdom. För dem minskar risken med nästan 50 procent, skriver sajten.

Forskningsresultatet har publicerats i vetenskapstidskriften PLOS One och visar att även samhällets syn på vad det innebär att bli gammal spelar stor roll.

Under fyra års tid följde forskarna cirka 4.800 personer med en medelålder på 72 år. En fjärdedel av de medverkande bar på en variant av APOE-genen, som är en av de största riskfaktorerna för att drabbas av demens.

Det visade sig att förekomsten av demens var hälften så stor hos personerna som bar på APOE-genen och hade en positiv syn på åldrandet, som hos de som med negativt synsätt.

      LÄS MER: Sex enkla vanor som ökar din chans att bli 90 år

Samhällets syn spelar stor roll

– Resultatet utmanar vårt sätt att tänka kring åldrandet, det vill säga att kroppens och hjärnans åldrande kan påverkas av samhällets syn och förväntningar kring åldrande, säger demensforskaren Lars-Christer Hydén till SVT och fortsätter:

– Detta bekräftar tidigare forskning som har hittat kopplingar mellan föreställningar om åldrande, tankeställningar och vissa biologiska processer.

ANNONS

De medverkade fick bland annat svara på frågor om saker blivit värre när de blev äldre, hur ensamma de känner sig och om de känner sig lika glada som när de var yngre, skriver SVT.

Becca Levy, som är huvudförfattare till studien, tycker att det är dags att samhällets syn på åldrande uppmärksammas.

– Detta kan vara ett tecken på att det är dags att starta en folkhälsokampanj mot den negativa synen på åldrandet, säger hon till SVT.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS