News55

Sparkrav resulterar i att äldre serveras fil till middag

Artikelbild
STOCKHOLM 20150609
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 22 dec. 2016

På demensboendet Östergården betalar de boende lika mycket för sina middagar som på andra boenden i Trelleborg. Menyn skiljer sig dock väsentligt åt mellan olika boenden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den mat som lagas till Trelleborgs alla äldreboenden är inte tillgänglig för alla av de boende. På demensboendet Östergården byts maträtter, en eller två gånger i veckan, ut mot filmjölk eller gröt, det rapporterar SVT Skåne. Alla boende på Trelleborgs äldreboenden betalar 2 801 kronor i månaden för mat, men just Östergården är ett försök från kommunens sida att spara pengar.

      LÄS MER: Mannerström: “Kan mördare få oxfilé ska våra äldre kunna få ordentlig mat”

“Vi måste våga testa andra lösningar”

– Vi har inte råd att betala helheten för det här. Samtidigt har vi ett högt matsvinn. Serviceförvaltningen säger att de inte kan leverera en billigare måltid. Då måste vi våga testa andra lösningar, säger socialnämndens ordförande Lennart Höckert (S), till SVT Skåne.

Om matrutinerna på flera av Trelleborgs äldreboenden skulle gå i samma linje som på Östergården skulle kommunen kunna spara tre miljoner kronor, enligt Socialnämnden. Men Serviceförvaltningens måltidsansvarige är kritisk.

– Ostkaka med saftsås är inte det jag vill känneteckna som middag. Jag ser gärna att de följer vår matsedel med tanke på näringsinnehåll, säger Ann-Louise Luttrén till SVT Skåne.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS