News55

SPF Seniorerna om den nya pensionsrätten: Situationen fortfarande fullständigt absurd

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 11 feb. 2016

Den nya beräkningsmodellen av Pensionsmyndigheten är tänkt att skapa mer rättvisa mellan pensionärer och pensionssparare. – Även med justeringen har löntagarna tjänat och pensionärerna förlorat, säger SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam, till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nästa vecka skickas de orangea kuverten ut med besked om pensionen. Nytt för i år är att man visar hur mycket pensionsrätten krympt efter en ny beräkningsmodell som görs för att skapa balans. Det är ett riksdagsbeslut från i höstas som innebär att det nya räknesättet tillämpas för att räkna ut pensionsrätten under perioder då bromsen slagit till.

      LÄS MER: Ny form av bedrägeri mot äldre – låtsades vara Pensionsmyndigheten

Ska skapa mer rättvisa

För en genomsnittlig pensionssparare rör det sig om en minskning på cirka 2 500 kronor detta år.

Till SvD säger Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, att det nya räknesättet skapar mer rättvisa mellan pensionssparare och pensionärer.

– Pensionsspararna ska inte tjäna på att vi gör en balansering. De har tidigare gjort en vinst under de perioder som systemet har varit i obalans och bromsen slagit till.

      LÄS MER: Pensionspengar fria att ta ut

Om man har tjänat in pengar till sin pension under perioder när systemet varit i obalans och bromsen slagit till så har man gjort en vinst, vilket inte är tanken.

ANNONS

Pensionärerna får inte tillbaka ett öre

Enligt SPF Serniorernas egna uträkning har snittpensionären förlorat kraftigt när bromsen slagit till tre gånger. Det handlar om 46 600 kronor total förlust åren 2010-2017. Samtidigt har löntagarnas pensionsrätt skruvats upp med 8 000 kronor per person.

Till News55 säger SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam att det nya räknesättet visserligen är bättre, men situationen fortfarande ohållbar:

– Pensionärerna får inte tillbaka ett öre av de förlorade 46 000 kronorna. Det är fortfarande en absurd situation och även med justeringen har löntagarna tjänat och pensionärerna förlorat.

– Det är ytterligare skäl till varför det behövs en grundlig utredning av pensionssystemet, säger Christina Rogestam.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS