News55

Tegnell slår tillbaka: Här är reformen som skapade problem för äldre

Artikelbild
Arkivbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 23 maj 2020

Statsepidemiolog Anders Tegnell slår nu tillbaka i Söndagsintervjun i P1 mot kritiker som menar att Sverige fått mindre dödstal om han bara förordat en nedstängning av samhället.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kritiker menar att Sverige hade kunnat hantera coronakrisen bättre om vi likt våra grannländer stängt ned samhället. Det hade gett tid att att lösa problemen med smittspridning på äldreboenden, menar de.

Statsepidemiolog Anders Tegnell försvarar dock den svenska linjen. Han menar att de problem som finns idag hänger samman med ädelreformen, vilket gör att det inte hade gått att lösa på ett par veckor.

– Vad exakt hade vi kunnat göra som hade förändrat så mycket? När jag ställer den frågan så får jag inte så många svar längre, säger Tegnell.

Statsepidemiologen är också kritisk till bilden internationellt av att Sverige skulle “offra” äldre för att snabbare nå en så kallad flockimmunitet.

– Ingen skulle kunna drömma om att ta den typen av beslut, säger Tegnell. Han påpekar vidare att smitta tagit sig in på äldreboenden även i andra länder. Detta trots att de stängts ned helt och hållet.

Han uppger också att Folkhälsomyndigheten tidigt betonade att det var oerhört viktigt att man skulle skydda de äldre. Tanken var att människor i samhället skulle tänka till och hitta bra lösningar för att skydda de utsatta.

Ädelreformen genomfördes i Sverige den 1 januari 1992. Reformen innebar att kommunerna fick ett samlat ansvar för långvarig service, vård och omsorg för äldre och handikappade. Kommunerna tog även över ansvar som tidigare låg på landstingen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS