News55

Tilde de Paula Ebys bankkort skimmades

Artikelbild
STOCKHOLM 20161123
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 18 maj 2017

Fler än 77 000 anmälningar om brott där svenskar bestulits på sina kontokortsuppgifter inkom till polisen under förra året, enligt polisens nationella bedrägericenter. Programledaren Tilde de Paula Eby är en i den växande skaran av människor som utsätts för kortbedragare, rapporterar Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kortbedrägerierna i Sverige ökar i snabb takt. Mest förekommande är att kriminella får tag på kontokortsuppgifter på internet, det rapporterar Expressen.

En av de som har varit utsatta för brott är TV4:s programledare Tilde de Paula Eby.

– Jag har ju själv blivit skimmad, flera gånger, berättade hon i Nyhetsmorgon på onsdagen.

      LÄS MER: Naivt att tro att kriminaliteten försvinner om kontanterna utrotas

Manipuleras till att kopiera kontokortsuppgifter

Skimning innebär att en bankomat eller kortläsare manipuleras till att kopiera kontokortsuppgifter från bankomatkortet när man drar det genom kortläsaren eller stoppar in det i uttagsautomaten.

Ett annat sätt att komma över känsliga kortuppgifter är via internet. Under 2016 anmäldes över 77 000 brott där kontokortsuppgifter stulits via dataintrång, skriver Expressen.

Så skyddar du dig

ANNONS

Men det finns saker du kan göra för att skydda dig mot bedragare: Lämna aldrig ut kortuppgifter via e-post eller telefon, skydda din pinkod när du matar in den i en uttagsautomat eller kortläsare och ha telefonnumret nära till hands för att spärra ditt kort om du skulle behöva det.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livsefarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS