News55

Tips från proffsen – så får du pensionen att räcka längre

Artikelbild
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 16 maj 2017

Flera pensionsexperter menar att det finns all anledning att lägga undan pengar även om avdragsrätten för privat pensionssparande nu har tagits bort.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Man bör så tidigt som möjligt lägga undan pengar varje månad – 500 kronor i månaden mellan 25-35 år, 1 000 kronor fram till att man fyller 50 år och 2 000 kronor i månaden till den dag man fyller 65, det säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank till Dagens PS.

– Kan du göra det här är förutsättningarna goda för att du kan unna dig 5 000 kronor extra i månaden efter skatt varje månad i 20 år, säger Arturo Arques.

      LÄS MER: Satte av misstag in 299 000 kronor på pensionssparkonto – får inte ut pengarna

Viktigt att börja i tid

Jens Magnusson är privatekonom på SEB och även han håller med om att det är viktigt att komma igång tidigt med sitt pensionssparande. Men han poängterar ändå att det aldrig är för sent att sätta igång. Jens tipsar också om att det kan vara bra att satsa delar av sitt pensionssparande i så kallade globalfonder, skriver Dagens PS.

– När barnen flyttar hemifrån är dock ett utmärkt tillfälle då prognoserna är mer tillförlitliga och om det ser risigt ut har man fortfarande 10-15 år på sig, säger Jens.

Monica Zettervall är pensionsexpert på Pensionsmyndigheten och hon påpekar möjligheterna med att ta en lite högre risk när man sparar på lång sikt.

­– Välj hellre aktiefonder i stället för räntefonder, för att uppnå en högre förväntad värdeutveckling, avslutar hon till Dagens PS.

ANNONS

FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS