News55

Tummen upp för ny arbetsmetod inom äldrevården

Här chockhöjer kommun pris för hemtjänst
Det blir en kraftig höjning med i vissa fall flera tusenlappar, när en kommun bestämt sig för att höja sitt pris för hemtjänst.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 02 jan. 2017

Den nya arbetsmetod inom äldrevården som kallas "Trygg hemgång" har gett positivt resultat, det rapporterar Sveriges Radio. Äldre återhämtar sig snabbare från sjukhusbesök och deras behov av hemtjänst minskar, enligt Sveriges kommuner och landsting.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var i Ronneby kommun som arbetsmetoden “Trygg hemgång” utvecklades och metoden används nu i äldreomsorgen av en tredjedel av Sveriges kommuner, det rapporterar Sveriges Radio. Tanken är att underlätta för äldre att återhämta sig och snabbare komma tillbaka in i sin vardag efter att ha vårdats på sjukhus.

I Ronneby har “Trygg hemgång” gett positivt resultat, menar Torill Skaar Magnusson, äldrechef i Ronneby kommun.

      LÄS MER: Äldre från 85 år erbjuds kostnadsfria läkarbesök

Skapar trygghet och livsglädje

– Man kommer inte tillbaka för att man har blivit sjuk av att vara orolig. Flera av dessa behöver ingen hjälp alls efteråt. Därför att ger du intensivt i början när det är som mest sårbart så får du personen trygg, får en annan livsglädje och så vidare, säger Torill Skaar Magnusson till Sveriges Radio.

En av de som har fått ta del av “Trygg hemgång” är Gun Eriksson, 84, från Enköping. Hon låg på sjukhus under en månad och fick stort stöd av den nya arbetsmetoden sedan hon hade kommit hem från sjukhuset. Under ett par veckor fick hon hjälp av vårdpersonal som kom på hembesök flera timmar om dagen.

– Vi var bland annat ute och promenerade och jag tycker att de var fantastiska. Den här personalen är handplockad och man pratar inte sjukdomar. Man pratar om allt möjligt som böcker och musik och det var mycket skratt och mycket humor, säger Gun Eriksson till Sveriges Radio.

Personal finns på plats dygnet runt

De första två dygnen hade Gun Eriksson någon personal hos sig dygnet runt och när hon kände sig bättre bistod personalen henne med att våga röra sig igen. Vårdteamet lämnade inte förrän de var säkra på att Gun var tillräckligt trygg för att kunna fortsätta sin vardag med hjälp av hemtjänst eller själv. Detta tycker Gun Eriksson är ovärdeligt.

– Att man kommer hem till någonting som man inte har varit i på länge och tänker ‘Såg det ut så här? Var det så här?’. Biten däremellan tror jag är väldigt, väldigt viktig. Den omvårdnad och omtanke jag fick är oväderlig, säger Gun Eriksson till Sveriges Radio.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS