News55

"SVT har alltid varit åldersfascister"

Artikelbild
Leif Schulman
Leif Schulman
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 16 nov. 2015

En ny säsong av ”På spåret” lämnar stationen denna vecka. Med på resan finns givetvis de regerande mästarna Elisabet Höglund och Jesper Rönndahl. Med två raka finaler, två för två säsonger sedan och etta senast, är duon storfavoriter. Hur är då formen? Vi har tagit pulsen på Elisabet Höglund.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Jag kan bara svara för mig själv, Jesper får svara för sig. Min form har varit utmärkt. Jag har förberett mig mer än någon gång tidigare. Jag har pluggat sen slutet av maj och läst massor med böcker om andra världskriget, om historiens mest berömda fältslag, om författare och konstnärer, om världens länder, städer, floder, berg och sjöar. Jag har försökt lära mig alla världens flaggor. Romersk och grekisk historia har jag också studerat liksom rymden, The Big Bang, universums utveckling, solar och planeter. Jag har också läst Bondepraktikan för att kunna svara på lite mer kluriga frågor. Jag har pluggat världsrekorden i alla grenar inom friidrotten, vilka som slog dem och när.

      LÄS MER: Från På Spåret till Bingolotto – Ingvar Oldsberg om tv-branschen

Vad är det som gör dig och Jesper till ett så bra par? Hur kompletterar ni varandra? Goda och sämre sidor?

– Jag tror att det finns många skäl. Dels företräder vi två olika generationer. Jag skulle kunna vara hans mor. Det gör att vi är bra på helt olika saker och kompletterar därför varandra. Jesper är jättebra på modern musik och sång. Jag är bra på historia, geografi och annat traditionellt kunnande. Dessutom trivs vi väldigt bra tillsammans. Vi tänker lika, respekterar varandra, litar på varandra, har en alldeles förträfflig personkemi och gillar varandra. Vi är väldigt bra på att spåna ihop och få fram svaren genom ett ypperligt samarbete i dressinen, förstaklasskupén. Dessutom är vi förstås båda hyggligt allmänbildade.

Vilket är ditt favoritresmål?

– Ja du, det finns många. Själv äger jag en lägenhet på spanska solkusten, dit vi åker då och då men om vi talar om andra resmål, så skulle jag gärna vilja åka husbil längs Highway 1 i USA eller Route 66. Jag skulle gärna vilja besöka Sydafrika, Kenya och andra fantastiska afrikanska länder. Jag älskar Frankrike. Däremot har jag ingen önskan att åka till avlägset belägna badorter som Thailand, Karibien, Indonesien och så vidare. Sol och bad är inget för mig.

      LÄS MER: Allt fler svenska pensionärer flyttar utomlands

Du är en erfarenhet journalist med över 45 år i branschen, fortfarande aktiv men inte orädd för att sticka ut hakan i frågor som jämlikhet och ålder. Finns det åldersfascism i Sverige?

ANNONS

– Ja, absolut. Samtidigt som politikerna höjer pensionsåldern och funderar på att höja den ytterligare, så ratas äldre personer på arbetsmarknaden. Det gäller särskilt äldre kvinnor. Den diskriminering som kvinnor nästan alltid utsätts för under livet, den följer med och förvärras när kvinnorna blir äldre.

Vad anser du om SVT:s syn på personal över 65?

– SVT har alltid varit åldersfascister. Det gällde särskilt när Eva Hamilton var vd. Jag har personliga erfarenheter av detta. Jag vet inte om det har blivit bättre men tror inte det. Det finns en ungdomsfixering hos SVT. Företaget försöker alltmer likna TV4 och Kanal5 och tror att det är den unga publiken man ska satsa på – och det gör man, tror cheferna på SVT – genom att ensidigt rekrytera unga. Samtidigt ratas de äldre.

      LÄS MER: Öppet brev till SVT

Du målar, cyklar, dansar. Har du några tips på hur man håller sig i form, kroppsligt och mentalt?

– Kosten är oerhört viktig. Man måste vara noga med att äta nyttig, sammansatt och allsidig mat. Det farligaste som jag ser det är att hemfalla åt trenddieter. Det är farligare för äldre än för yngre, eftersom äldre människor har svårare att tillgodogöra sig vissa vitaminer och mineraler. Att då redan från början ”urlaka” kosten kan leda till näringsbrist och en för tidig död. Naturligtvis måste man som äldre motionera regelbundet och mycket. Intellektuellt måste man också hålla sig i form. Det gör man genom att läsa mycket, leva ett aktivt liv, umgås med andra människor, lära sig nya saker. Att lära sig att använda en dator och internet tror jag innebär en föryngringskur för många.

      LÄS MER: I djungeln av ny teknik – därför ska du hitta din datorängel

Slutligen, vad gör du annars i höst?

ANNONS

– Jag målar tavlor inför en konstutställning jag ska ha i staden Estepona på spanska Solkusten med vernissage den 18 november. Det har tagit förskräckligt mycket tid och kraft samtidigt som jag har pluggat stenhårt under hösten. Dessutom försöker jag hålla igång med träning nästan varje dag.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS