News55

Två pensionärer visade rånaren att gammal är äldst

Artikelbild
Foto: Greater Manchester Police
Axel Ellung
Axel Ellung
Uppdaterad: 24 juli 2015Publicerad: 24 juli 2015

En knivbeväpnad man i full fart med att råna en närbutik stoppades av två pensionärer som rådigt ingrep. Hela dramat fångades på film av butikens övervakningskameror.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pensionärerna Ron Smith, 78, och Robert Anderson, 72, hyllas för sitt modiga ingripande under ett pågående rån.

På övervakningvideon från närbutiken där rånet inträffade kan man se hur en maskerad man hotar kassörskan med kniv och tvingar henne att fylla en säck med pengar och cigaretter.

De två männen som stoppade rånet kände inte varandra sedan tidigare utan båda två råkade passera butiken när de var ute och gick. Ron var på väg till posten medan Robert skulle till apoteket.
– När jag gick förbi såg jag en grabb som hotade flickan i kassan med en stor kniv. Då tänkte jag att så länge jag är här så ska han inte få komma ut ur butiken, säger Ron Smith till Manchester Evening News. När han såg det pågående rånet greppade han tag i butiksdörren utifrån och höll fast den för att stänga inne rånaren.

På den dramatiska filmen från butiken kan man se hur gärningsmannens panik stiger i takt med att han  inser att han inte kan ta sig ut genom den barrikaderade dörren. Han springer fram och tillbaka i butiken och letar efter en annan utväg. Efter ett tag  slänger han tillbaka säcken med pengar och cigaretter till kassörskan. ”Säg åt dem att öppna dörren. Du kan få tillbaka pengarna, jag vill bara komma härifrån.” ska han ha sagt till henne.

Till slut klättrade han ut genom fönstret på övervåningen och hoppade ned på taket till en skåpbil. Väl på marken övermannades han av några byggarbetare som stannat på platsen. Kort därefter anlände polisen och tog hand om honom.

Det misslyckade rånet inträffade i Salford, en förstad till Manchester i England. Nu har de två pensionärerna Ron och Robert belönats med en utmärkelse från stadens borgmästare för sitt hjältemod.
– Hade det inte varit för Ron och Roberts agerande är det mycket troligt att gärningsmannen hade lyckats fly. Det krävs stort mod för att göra vad de gjorde och jag vill därför tacka dem å hela stadens vägnar, sade Salfords borgmästare Peter Dobbs vid ceremonin.

Rånaren avtjänar nu ett tvåårigt fängelsestraff på en ungdomsanstalt efter att han erkänt sig skyldigt.

ANNONS

Ron Smith som var den första att ingripa tog det hela med ro.
– När allt var över och rånaren gripen gick jag till apoteket som jag tänkt, säger han till Manchester Evening News.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS