News55

Ulla, 75, lever under fattigdomsgränsen: ”Jag vänder ut och in på plastpåsarna”

Artikelbild
STOCKHOLM. 2013-01-15. Kvinna tar ut pengar från en bankomat.
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 04 dec. 2017

Drygt 328 000 pensionärer i landet ligger under EU:s fattigdomsgräns. En av dem är Ulla Grandin som lever på 10 658 kronor i månaden, det skriver Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Statistik visar att 16,9 procent av landets pensionärer lever under EU:s fattigdomsgräns, vilket är klart fler än i våra grannländer. Majoriteten är kvinnor och en av de kvinnorna är Ulla Grandin, skriver Expressen.

Ulla har arbetat som sjuksköterska och ofta på halv- eller deltid. Detta har lett till att hon i dag får ut 10 658 kronor efter skatt.

Ulla kämpar för att få ekonomin att gå ihop. Mat handlar hon när det är extrapris och fryser in, även om hennes absolut vanligaste måltid är havrekligröt.

– Det är lite dyrare än havregryn men det är mycket godare och så får jag i mig bra fibrer. Jag åker till Willys och köper 20 paket åt gången, för där är de några kronor billigare än i de andra affärerna, säger Ulla till Expressen.

      LÄS MER: Fattigpensionärerna i Sverige fortsätter att öka

Återanvänder plastpåsar

Och plastpåsar köper hon aldrig. I stället vänder hon ut och in på de plastpåsar hon har för att kunna återanvända dem så länge som möjligt.

Ulla är skild och bor ensam i en bostadsrätt. Avgiften på lägenheten är 3 802 kronor och ovanpå det kommer el och försäkringar. Det enda Ulla väljer att lyxa till det med är ett årskort på SL.

ANNONS

– Det är min lyx. Det gör att jag kan åka mycket till olika gratisaktiviteter. I somras var jag på parkteatern 15 gånger. Jag tänkte gå på jazz i kväll, men jag råkade tappa 200 kronor tidigare i veckan, så jag får skippa jazzen, säger hon till Expressen.

      LÄS MER: Annika, 62, blir fattigpensionär trots att hon jobbat hela livet

Tar allt som är gratis

Förr i tiden köpte Ulla nya kläder i butik, men nu har hon inte ens råd att handla på H&M.

– Det tycker jag är för lyxigt. Det finns en second hand-butik här i Huddinge som pingstkyrkan driver. Där köper jag mina kläder. Och ibland har de fina på Lidl, då handlar jag där.

Även om Ulla lever knapert är hon inte bitter. Hon har med tiden lärt sig att få det att gå runt på de pengarna hon har.

– Jag måste säga att jag tar reda på allting. Ser jag en stor mutter på gatan, tar jag hem den och tänker att jag kan använda den till något. Jag får leva ekonomiskt. Jag tar allt som man kan få gratis, avslutar Ulla till Expressen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS