News55

Vem är kungafamiljens aktievinnare?

Artikelbild
Trångt och trevligt när de vuxna medlemmarna av kungafamiljen var samlade för Victoriadagen på Öland i somras. ARKIVBILD.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 28 sep. 2016

Det senaste börsåret har varit turbulent, vilket har rört om i allas aktieportföljer. Inte minst Kungfamiljens.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 har gått back med 3,1 procent jämfört med för ett år sedan och samtidigt har det totala värdet av kungafamiljens aktieportföljer ökat med 0,6 procent till 106,1 miljoner, det visar en granskning som Expressen har gjort.

“Kungafamiljen vill investera i svenska aktier”

       LÄS MER: Pengakritiken växer mot kungens hemlighetsmakeri

– Vi försöker balansera riskerna genom att ha olika tillgångsslag, som olika aktie- och räntefonder. Det är långsiktigt och ganska traditionellt, säger Jan Lindman, ekonomidirektör och överintendent vid hovet, till Expressen.

Att kungafamiljen satsar på svenska aktier har, enligt Jan Lidman, en naturlig förklaring.

– Vad kungafamiljen gör i den här delen är att investera i svenska aktier därför att de tror på Sverige, säger han.

Kungen har största innehavet

Enligt Expressen har kungen det största innehavet, men drottning Silvias aktieportfölj har bättre utveckling. Kronprinsessan Victorias portfölj har däremot minskat i värde, med 0,8 procent.

ANNONS

Joakim Bornholm, sparekonom på Nordnet, menar att Victoria är den som har varit smartast med sina placeringar. För att lyckas på börsen är det viktigt att sprida sina risker genom att äga i flera bolga och investera i olika branscher.

 

– Bra riskspridning med tre investmentbolag i botten och tretton bolag totalt. Det här är den portfölj jag själv skulle välja, säger han till Expressen.

Prins Daniel – inget föredöme

      LÄS MER: “Välkommet om hovet hjälper till att lösa den akuta bristen på boenden”

Procentuellt sett har prins Daniel lyckats bäst. Han lade alla sina kort på spelutvecklaren Starbreeze, något som visade sig vara en lycka affär. Men enligt Johanna Kull, privatekonom på Avanza, är prins Daniel långt ifrån ett föredöme.

– Med otur hade han fått se hela portföljvärdet rasa eftersom det bara finns ett ägg i korgen. Han kan gå i aktieskola hos frun. Kronprinsessan har en betydligt tåligare portfölj med sina 13 olika bolag, säger Johanna Kull till Expressen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS