Annons
Annons

Så kan du bo kvar i din bostad och få mer att leva för varje månad

Det finns många orsaker till att man behöver ett lån på äldre dagar. Men efter fyllda 60 år är det svårare att få lån beviljat av banken. Det fick en man i 80-årsåldern uppleva. Mannen drevs istället till att ta dyra blancolån och fastnade i en ekonomisk obalans. Räddningen blev Bluestep Bank.

Bluestep Bank är ensam på marknaden om att erbjuda lån med just månatliga utbetalningar till seniorer som behöver dryga ut ekonomin.

– För att vi ska bevilja ett lån med månadsutbetalning måste man vara minst 60 år och äga en bostad utan för hög belåning, säger Fanny Engströmer Finnsson, bolånespecialist på Bluestep Bank.

Ett 60+ lån som Bluestep Bank betalade ut var till en ensamstående man i 80-årsåldern. Han hade nekats lån på banker, trots bra värde på sin bostad och såg ingen annan utväg än att ta dyra blancolån och nya krediter. Snabbt hamnade han i en situation där han behövde ta nya blancolån för att betala av på de gamla.

– Vi hjälpte honom genom att lösa alla lån samtidigt som han fick ut 70 000 kronor att ha både som extra buffert och att kunna köpa nya vitvaror för. På så sätt kunde han bo kvar i sin bostad. Han var så lättad och tacksam att han grät när vi beviljade lånet, säger Christina Fällström, bolånespecialist på Bluestep Bank och som hanterade mannens ärende.

Seniorer med knappa resurser, svårighet att betala av gamla skulder eller att man bara vill unna sig lite guldkant i tillvaron. Detta är generellt de vanligaste orsakerna varför seniorer behöver låna pengar.

– Många av våra kunder har låg pension och är därför intresserade av vår låneprodukt kapitalfrigöringskredit med månadsutbetalningar. Framför allt vill de känna tryggheten med att ha en extra buffert och dryga ut sina inkomster för att få mer att leva på, säger Fanny Engströmer Finnsson.

Månadsbeloppet som kan betalas ut behöver minst vara 1000 kronor och uppåt och betalas ut under en period mellan ett och fem år. Därefter kan en ny omprövning av bostadens värde göras om behov finns att utöka lånet. Månadsutbetalningar kan också kombineras med ett större lån som betalas ut i en klumpsumma som kan användas till exempelvis renovering, resa eller bilköp.

Flera kunder som kontaktar Bluestep Bank har gamla seniorlån med bestämd löptid som ska återbetalas inom kort. Många av dessa kunder får inte lånen förlängda och tvingas sälja sin bostad för att lösa seniorlånet.

– Det är en stress att tvingas avyttra sin bostad på grund av ett lån. Att sitta i en sådan situation är jobbigt – men vi kan oftast med hjälp av kapitalfrigöringskredit lösa de gamla seniorlånen så att kunderna kan bo kvar, avslutar Fanny Engströmer Finnsson.

 

I ett representativt låneexempel hos långivaren på 600 000 kr med rörlig nominell ränta på 4,5% och månatlig kapitalisering, är den effektiva räntan 4,65%, beräknat på 15 års lånetid, inklusive uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (95 kr/år via autogiro). Lånet löper på obestämd tid, är amorteringsfritt och inga ytterligare avbetalningar görs. Total skuld efter 15 år är då 1 176 933 kr. Detta exempel baseras på aktuell ränta per den 12 november 2019.

Så fungerar Bluesteps Kapitalfrigöringskredit

 • Ålder och värdet på bostaden, inte enbart din inkomst, avgör om du är kvalificerad för en kapitalfrigöringskredit – du måste vara minst 60 år för att ansöka.
 • Din lägenhet eller villa med låg belåningsgrad fungerar som säkerhet. Belåningsgraden varierar med åldern och du kan låna upp till maximalt 55 procent av bostadens värde.
 • Om befintliga bolån finns på bostaden löses dessa in vid utbetalning av kapitalfrigöringskrediten
 • Du betalar inga löpande räntebetalningar eller amorteringar. Räntan läggs istället löpande till lånet och den totala skulden betalas i sin helhet när du väljer att sälja, flytta eller vid bortgång.
 • Ränteavdrag kan ske när lånet återbetalas eller när bostadens säljs.
 • Du bor tryggt kvar i din bostad så länge du önskar eller kan
 • En skuldfrigaranti ingår som innebär att lånet inte kan bli större än värdet på din bostad.
 • Låna en större engångssumma, dryga ut din pension med månadskapital eller kombinera båda alternativen.

Klicka här för mer information.

Andra läser just nu

 1. Därför lade pensionärerna Bertil och Gunbritt om sitt bolån

  För många är bolånet en av de största utgifterna man har. Med Bluestep Banks kapitalfrigör...

 2. Så får du ett tillskott till pensionen och pengarna att räcka till

  Vad händer om räntan skjuter i höjden och bostadspriserna går ner? Hur stort kan lånet bli? N...

 3. Så frigör du kapitalet i din bostad – utan att behöva sälja

  Kreditprövningar kan göra det svårt för många över 60 år att få lån – trots stort överv...

 4. Så kan du bo kvar i din bostad och få mer att leva för varje månad

  Det finns många orsaker till att man behöver ett lån på äldre dagar. Men efter fyllda 60 år...

Annons -->
Läs nästa artikel Så kan du bo kvar i din bostad och få mer att leva för varje månad Så kan du bo kvar i din bostad och få mer att leva för varje månad