Äntligen: bort med oljudet på krogen! - News55
Annons
Annons

Äntligen: bort med oljudet på krogen!

Två minnen från kvälles restauranggala:

Frantzéns succé fick nätet att kollapsa. Och äntligen kan vi hoppas på att få höra vad vi säger på krogen!

Annons

Först: oljudet på svenska restauranger! Hur många – inte bara seniorer med sviktande hörsel – har inte fått en utekväll saboterad av det helvetiska oljud som förpestar tillvaron på massor av svenska matställen numera? Ni vet, man får vråla sig hes för att göra sig hörd hos dem som sitter en meter bort. Och vad bordsgrannarna säger hör man ofta bara fragment av.

Det spelas musik på vrålstadiet, ofta sitter det en stackars disc-jockey i ett hörn och drar på allt vad högtalararna tål. Eller så är akustiken, även utan musik, så dålig att alla måste skrika, vilket skapar en kakafonisk, stressande och bedövande ljudbild.

Matro? – hahahaha. Man kommer hem med huvudvärk, sliten röst och totalt snuvad på vad alla försök till samtal innehållit.

Men nu har några nyktrat till och börjat fatta att vi vill kunna prata med varann på krogen. TVÅ priser för bättre ljudmiljö har – äntligen – instiftats:

 • I kväll, på galan för White Guide, lanserades för första gången utmärkelsen “Årets ljudmiljö”. Vinnare blev Taverna Brillo i Stockholm, på det allt annat än stillsamma Stureplan, där stjärnarkitekten Jonas Bohlin lagt ner avsevärd möda på jobbet med akustiken.
 • Priset för “Sveriges bästa ljudmiljö”, instiftat av ljudkonsulten Lars Bergh, påhejad av News55-medarbetaren och förra kulturministern Lena Adelsohn Lijeroth. De båda delade nyligen ut priset till stockholmsklassikern Tennstopet, en krog som ännu aldrig släppt en disc-jockey över tröskeln.

Tack för de initiativen och fram för mindre oljud på krogen!

Ett ställe som bergis inte besudlar mijön med musik är årets särklassiga krogsuccé Frantzén. För en vecka sen kunde bloggen berätta om Frantzéns historiska tre stjärnor i Guide Michelin. I kväll följdes framgången upp med en förstaplats bland alla svenska krogar i nya White Guide.

Jag pratade med Björn Frantzén själv efter kvällens nya framgång. Mitt i succén var han bara orolig över en sak: hur ska han klara trycket? I torsdags släpptes bokningen av nya bord för den närmaste månaden. Frantzén tar bara emot 25 gäster per kväll. Men på torsdagen försökte 100.000 (hundra tusen!) personer boka någon av de 25 platserna! Hemsidan kraschade.

Sorry, Björn. Fast ännu mer grattis!

Nya White guide är f.ö. en lusftfylld läsning för alla med något inresse för mat och krog. Allra roligast är de inledande kapitlen med välformulerade, drastiska, fyndiga och träffsäkra formuleringar om årets alla trender, innovationer och märkligheter i den svenska restaurangvärlden. Jag har njutit av dem hela kvällen!

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. februari 2020 (7)
 2. januari 2020 (4)
 3. december 2019 (8)
 4. november 2019 (6)
 5. oktober 2019 (4)
 6. september 2019 (5)
 7. augusti 2019 (7)
 8. juli 2019 (8)
 9. juni 2019 (9)
 10. maj 2019 (7)
 11. april 2019 (4)
 12. mars 2019 (7)