News55
Detta är en sponsrad artikel

Äntligen RIKTIG sommar - nu gör vi härlig gazpacho, både röd och grön!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 17 juli 2017Publicerad: 17 juli 2017

Äntligen kommer den riktiga sommaren - och då gör vi gazpacho! Gott, enkelt och nyttigt. Och det tar bara cirkus fem minuter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Man behöver faktiskt inte åka till Spanien för att njuta av en sval och smakrik gazpacho. Och man behöver inte köpa den färdig. Vi gör den hemma, i ett nafs!

Vi gör t.o.m- två… – en röd och en grön. Båda lika goda.

Man kan ta lite vad som hest och lägga i mixern, hacka, krydda och köra i en minut på högsta fart. Resultatet blir kanon. Till den gröna plockade jag fram följande ur kylskåpet i dag:

  • en gurka
  • en grön paprika
  • en stor färsklök (ta med den gröna blasten)
  • tre vitlöksklyftor
  • en kruka basilika
  • en skiva vitt bröd
  • 3/4 dl god olivolja
  • en tsk vitvinsvinäger
  • salt, peppar och paprikapulver

Skär allt i bitar och lägg i mixern tillsammans med en dl vatten. Kör för fullt i en halv  till en minut. Klart!

Den röda är en variant som mästerkocken Roland Persson brukar stoltsera med. Han fräser grönsakerna i olivolja tills de mjuknar och mixar sen med kryddor och sambal oelek. Låter allt svalna och mixar några sekunder till. Soppan får en god, rostad smak. Jag var för lat för det – det är ju högsommar! – och mixade ingredienserna råa:

  • sex mogna tomater
  • en gurka
  • en stor röd paprika
  • en stor färsklök
  • tre vitlöksklyftor
  • en dl olivolja
  • en msk rödvinsvinäger
  • en tsk sambal oelek
  • salt och vitpeppar
  • drygt en dl vatten
ANNONS

Mixa så slätt som möjligt. Vill man ha en mycket elegant soppa, passerar man den genom en sil. Men hemma tycker vi att det är godare (och kanske nyttigare) med den lite grövre varianten.

Äter man nånting till? Ja, varför inte en ostmacka? Eller de klassiska brödkrutongerna. Enklast och billigast att göra själv: skär vitt bröd i sockerbitsstora tärningar och bryn dem lätt i lite olivolja. Salta en aning och låt svalna.

Man behöver inte alls följa de här recepten slaviskt. Har du squash eller aubergine hemma? Kanske en avokado?Spenat? Eller annan god grönsak – använd det. Men lök, vitlök och gurka är nog nödvändiga basingredienser.

Med ett glas vatten blir det här så nyttigt man kan tänka sig; med ett glas kallt rosé- eller vittvin eller en välkyld lageröl nästan oförskämt gott…

Skön sommar!

ANNONS