Annons
Annons
Annons

Äntligen RIKTIG sommar – nu gör vi härlig gazpacho, både röd och grön!

Äntligen kommer den riktiga sommaren – och då gör vi gazpacho!

Gott, enkelt och nyttigt. Och det tar bara cirkus fem minuter.

Annons

Man behöver faktiskt inte åka till Spanien för att njuta av en sval och smakrik gazpacho. Och man behöver inte köpa den färdig. Vi gör den hemma, i ett nafs!

Vi gör t.o.m- två… – en röd och en grön. Båda lika goda.

Man kan ta lite vad som hest och lägga i mixern, hacka, krydda och köra i en minut på högsta fart. Resultatet blir kanon. Till den gröna plockade jag fram följande ur kylskåpet i dag:

  • en gurka
  • en grön paprika
  • en stor färsklök (ta med den gröna blasten)
  • tre vitlöksklyftor
  • en kruka basilika
  • en skiva vitt bröd
  • 3/4 dl god olivolja
  • en tsk vitvinsvinäger
  • salt, peppar och paprikapulver

Skär allt i bitar och lägg i mixern tillsammans med en dl vatten. Kör för fullt i en halv  till en minut. Klart!

Den röda är en variant som mästerkocken Roland Persson brukar stoltsera med. Han fräser grönsakerna i olivolja tills de mjuknar och mixar sen med kryddor och sambal oelek. Låter allt svalna och mixar några sekunder till. Soppan får en god, rostad smak. Jag var för lat för det – det är ju högsommar! – och mixade ingredienserna råa:

  • sex mogna tomater
  • en gurka
  • en stor röd paprika
  • en stor färsklök
  • tre vitlöksklyftor
  • en dl olivolja
  • en msk rödvinsvinäger
  • en tsk sambal oelek
  • salt och vitpeppar
  • drygt en dl vatten

Mixa så slätt som möjligt. Vill man ha en mycket elegant soppa, passerar man den genom en sil. Men hemma tycker vi att det är godare (och kanske nyttigare) med den lite grövre varianten.

Äter man nånting till? Ja, varför inte en ostmacka? Eller de klassiska brödkrutongerna. Enklast och billigast att göra själv: skär vitt bröd i sockerbitsstora tärningar och bryn dem lätt i lite olivolja. Salta en aning och låt svalna.

Man behöver inte alls följa de här recepten slaviskt. Har du squash eller aubergine hemma? Kanske en avokado?Spenat? Eller annan god grönsak – använd det. Men lök, vitlök och gurka är nog nödvändiga basingredienser.

Med ett glas vatten blir det här så nyttigt man kan tänka sig; med ett glas kallt rosé- eller vittvin eller en välkyld lageröl nästan oförskämt gott…

Skön sommar!

Annons

En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

Arkiv

  1. september 2017 (6)
  2. augusti 2017 (9)
  3. juli 2017 (7)
  4. juni 2017 (7)
  5. maj 2017 (11)
  6. april 2017 (8)
  7. mars 2017 (12)
  8. februari 2017 (6)
  9. januari 2017 (11)
  10. december 2016 (11)
  11. november 2016 (11)
  12. oktober 2016 (10)