Äntligen semlor - men vad är "lyx"? - News55
Annons
Annons

Äntligen semlor – men vad är “lyx”?

Ordningen är återställd: svällande semlor syns i massor på konditorierna – äntligen!

Jag har bara en fråga: vem kom på att hälla seg vaniljkräm i detta goda bakverk? Och till på köpet kalla missfostret för “lyxsemla”?

Annons

Min barndoms semlor var lite annorlunda: stora bullar med en liten gräddklick och en bit mandelmassa i mitten, inte större än en sockerbit.

Sen har de ju utvecklats – på gott och ont. Det goda: överflödet av grädde och mandelmassa! Det andra: diverse löjliga varianter, man kan hitta allt från lakritssemla till varm semmelsmoothie (!), ölsemla, semmelkorv, chiasemla, chokladsemla, macronsemla, nutellasemla, baileyssemla… äh, det får räcka där.

Min s.k. lyxsemla kostade 53 pix och var bakad i Sollentuna. En jätteklick kladdig vaniljkräm i mitten var väl det som skulle vara lyxen, i verkligheten var det botten. (Annars var bullen, grädden och mandelmassan bra).

Måste allting skruvas till så förb… -tvivlat? Resultatet blir sällan bättre än originalet.

Sen finns det bagerier, t.ex. bland dem som levererar semlor till livsdelsbutikerna, som har palmolja bland ingredienserna. Se upp för dem, läs etiketten – och avstå.

Nu är det slutgnällt för i dag. Nu sätter jag tänderna i en r-i-k-t-i-g semla och blir på bästa humör igen!

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

  1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

  1. februari 2020 (5)
  2. januari 2020 (4)
  3. december 2019 (8)
  4. november 2019 (6)
  5. oktober 2019 (4)
  6. september 2019 (5)
  7. augusti 2019 (7)
  8. juli 2019 (8)
  9. juni 2019 (9)
  10. maj 2019 (7)
  11. april 2019 (4)
  12. mars 2019 (7)