Apropå TV-kockarnas matfest i kväll: Här är den idealiska smörgåstårtan under mörka, magra, fattiga januari - News55
Annons
Annons

Apropå TV-kockarnas matfest i kväll: Här är den idealiska smörgåstårtan under mörka, magra, fattiga januari

Smörgåstårtor och falukorv i Sveriges mästerkock i TV i kväll – mer bönhörd kan man inte bli!

En härlig tröst i magra och fattiga januari. Och låt mig då, med hjälp av en kompis som verkligen är mästerkock,  passa på att bjuda på en jättegod, vegetarisk (!) smörgåstårta.

Annons

Vi trodde knappt våra ögon och öron när vi hörde att det skulle lagas dels smörgåstårta och dels falukorv när Sveriges mästerkock i TV4 gick in på andra omgången i dag. Två särklassiga favoriter!

Vi börjar med korven. Tournedos på falukorv med rödvinssås, panerad falukorv och vanlig Stroganoff var bra, men här tyckte vi nog att fantasin kunde varit större på sina håll. Och hon som avskydde korv (vegetarian?) och inte ens ville smaka på sin egen tävlingsrätt försvann snabbt ur sammanhanget. Men det var kul att programmet hedrade den härliga falukorven.

Smörgåstårtorna var desto roligare. Vi fick se många suveräna presentationer. I över 50 år har man nu hört med jämna mellanrum att “smörgåstårtan gör come-back”. Sanningen är väl att den aldrig varit borta.

Själv älskar jag den så till den grad att jag en gång fick nöjet att skriva en bok om smörgåstårtor tillsammans med mästerkocken Stefan Bjur. Så kul vi hade!

Det är 14 år sen, och boken finns såvitt jag vet inte att få tag i längre. Men här kommer ett recept på en smörgåstårta ur boken, som kan tyckas udda, men som passar alldeles utmärkt nu i januari, eftersom den är både billig, miljövänlig och mager. Dessutom väldigt god! (Jag blev faktiskt glatt överraskad, eftersom jag aldrig varit en av de främsta förespråkarna för det där magra…).

Twiggy:

Botten:

6 skivor rågbröd

Fyllning 1:

1 liten gurka

1½ dl kesella

1 vitlöksklyfta

1 krm svartpeppar

Fyllning 2:

125 g fetaost

150 g konserverade kikärter

3/4 dl lättcrème fraiche

salt och peppar

Garnering:

20 g soltorkade tomater

20 svarta oliver

10 gröna oliver med pimiento

30 g kikärter

60 g rödbetsgroddar

Riv gurkan och krama ur all vätska. Blanda med kesella, pressad vitlök, salt och peppar. Bred smeten på första lagret bröd.

Mosa fetaost med kikärter till en jämn smet, tillsätt crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. Stryk halva mängden på andra lagret bröd. Lägg på de sista brödskivorna och och stryk resten av kikärtscremen ovanpå och på sidorna av tårtan.

Strimla soltorkade tomater, skiva oliver och blanda med kikärter. Fäst groddarna på tårtans kanter och placera övriga grönsaker ovanpå tårtan.

Vi önskar lycka till med den goda hälsotårtan och sänder samtidigt en avundsvärd eller medlidsam tanke (stryk det som ej önskas) till juryn, som fick smaka ett 50-tal (!) smörgåstårtor i TV i kväll!

 

Annons

Frestande fiskar i komplett kokbok

Ät mera fisk!

Det var nog ett nyårslöfte hos många. Och nu läser jag en ny bok som får mig att avge ett sånt löfte på stående (nåja, sittande) fot: fiskhandlaren Nils Molinders heltäckande “FISK – den ultimata kokboken om fisk och skaldjur”.

Som jag längtar efter stuvad abborre, smörstekt rödspätta eller grillad gravlax med senapspotatis just nu!En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. februari 2020 (5)
 2. januari 2020 (4)
 3. december 2019 (8)
 4. november 2019 (6)
 5. oktober 2019 (4)
 6. september 2019 (5)
 7. augusti 2019 (7)
 8. juli 2019 (8)
 9. juni 2019 (9)
 10. maj 2019 (7)
 11. april 2019 (4)
 12. mars 2019 (7)