News55

Årets kock tackar mamma och pappa

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 29 sep. 2018Publicerad: 29 sep. 2018

Årets kock 2018 tackar seniorgenerationen för sin framgång. -Att få fiska med pappa och plocka primörer från mammas grönsaksland och hjälpa till att laga godsakerna... - det var så allting började, säger Daniel Lundqvist från Orust, som på lördagskvällen tog hem det finaste pris en svensk kock kan få: guldmedaljen i professionell matlagning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Daniels segerdans framför prins Carl Philip och ett par tusen åskådare i Kungliga tennishallen i Stockholm i kväll var lika imponerande som hans matlagning.

David Lundqvist applåderas av prins Carl Philip som delade ut prischecken på 250 000 kronor.

Årets upplaga av Sveriges finaste kocktävling var den bästa nånsin. Kvalitén på maten låg på högsta nivå, och tävlingen hade piffats upp och dramatiserats med TV:s matlagningsshower som förebild: deltagarna fick visa både praktiska och teoretiska färdigheter, och finalen innehöll för första gången ett elimineringsmoment: på lördagsmorgonen var det bara fyra finalister kvar i tävlingen.

Vinnaren pratar gärna om de äldre generationernas betydelse för dagens svenska matframgångar. Själv tackar han sina föräldrar för att han lockades in på kockbanan.

-Mamma hade en lanthandel och en köksträdgård, så maten fanns med tidigt i mitt liv. Redan som barn tyckte jag det var så härligt att få gå ut i trädgårdslandet och plocka upp fina grönsaker.  Och att på åka med pappa ut och fiska var ju underbart. Lika roligt som att sen få vara med och laga goda rätter av den pinfärska fisken.

Och den äldre generationen ska förstås inte berövas glädjen att få äta god mat, säger Daniel.

-Seniorer förtjänar den upplevelse som god och vällagad mat innebär. Det behövs bättre kontroll över äldrematen, så att den håller anständig kvalitet.

Säger svenske mästaren Daniel. Ung men klok.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS