Avundsjuk? Jag? Absolut! - News55
Annons
Annons

Avundsjuk? Jag? Absolut!

Det här har jag funderat över i 50 år:

Vad händer med räkorna på väg från fiskebåten till affären?

Annons

I flera månader har de färska räkorna varit halvdana. “Sommarräkor” säger fiskhandlarna och rynkar på näsan.

Bara under två perioder kan vi som inte bor vid ett fiskeläge på västkusten köpa perfekta räkor: i september samt i januari-februari.

Men vid besök i Lysekil i Bohuslän förra helgen, i stort sett mitt i sommaren, blev jag varm av lycka när jag fick tag i underbara, riktigt pinfärska räkor. Bara den som nån gång ätit såna vet vad jag talar om. De har en alldeles unik spänst och smak.

Först köpte jag räkor av en fiskhandlare som stod utanför ICA. De kom direkt från Smögen. Toppkvalité!

Sen dök den verkliga attraktionen upp. Ägaren Mikael på det trevliga lilla hotellet Lokus pekade på kajen hundra meter bort och sa:

-Titta! Nu kommer Kristina in!

Kristina är en fiskebåt som ägs av två unga killar. De trålar upp (eller burfångar) mest havskräftor men fiskar emellanåt också räkor. Kokar ombord och säljer i sin lilla butik direkt vid kajen.

Och scenen som följde var fantastisk: som genom ett trollslag dök det upp kunder från ingenstans, och strax var kön jättelång. Den här gången landade Kristina mest kräftor men hade också en hel del bifångst: småtorsk, kolja, sjötungor och små bläckfiskar. Kunniga kunder såg till att allt gick åt.

Den högra korgen innehåller enbart stjärtar av nykokta havskräftor:

Hur djungeltrumman funkar ver jag inte säkert, men bl.a. meddelar grabbarna sin ankomst på Facebook. Och stammisarna tar sig snabbt ner till hamnen, köar och handlar av hjärtans lust. Färskare och finare produkter finns inte.

Gåtan är fortfarande olöst, alltså vad som gör att skaldjuren tappar en del i toppkvalitet större delen av året när de förflyttas till fiskdiskarna inåt landet eller på ostkusten. Är det bara transporten?

En gång i skolåldern fick jag åka med en räktrålare på Nordsjön och äta räkorna så nykokta att de fortfarande var varma.

Vilken lycka! Och vilken förmån för dem som bor i närheten att kunna köpa skaldjur som just lastats av från fiskebåten!

Om jag är avundsjuk?

Absolut!

 

 

 

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. april 2020 (1)
 2. mars 2020 (8)
 3. februari 2020 (7)
 4. januari 2020 (4)
 5. december 2019 (8)
 6. november 2019 (6)
 7. oktober 2019 (4)
 8. september 2019 (5)
 9. augusti 2019 (7)
 10. juli 2019 (8)
 11. juni 2019 (9)
 12. maj 2019 (7)