Bästa receptet på bästa efterrätten - News55
Annons
Annons

Bästa receptet på bästa efterrätten

Pavlova är en av världens godaste desserter. Men oj, vad den misshandlas här och var!

Det här receptet tycker jag är oslagbart.

Annons

Saftig och luftig maräng – gärna lite frasig på ytan – med vispad grädde och sommarens härliga bär och frukter ovanpå – så är pavlovan bäst. Sån är den när det vankas middag hos kompisen Christine. Gud nåde henne om hon skulle våga servera en annan dessert, för den här är fantastisk…

På krogar och kaféer har jag fått pavlova av alla möjliga slag. Några har slängt fram en näve små industrimaränger med grädde och lite ledsen frukt och kallat det pavlova – huuu.

Hemma försökte vi göra egen pavlova en gång. Den blev mer som en pannkaka. Därför är det dags att ta fram Christines originalrecept, som hon i sin tur fått från den tidigare kulturchefen och författaren Ingmar Björkstén. Som inte bara var kulturkille utan också en av Sveriges första TV-kockar (i programmet Sköna söndag).

Så här ser det ut, och nästa gång ska vi följa det slaviskt, det ska inte bli pannkaka igen!

Ingredienser:

  • 4 st äggvitor
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk majsmjöl eller potatismjöl
  • 2 dl vispad grädde
  • 4 st kiwifrukter, skalade och skivade, plus gärna annan frukt eller bär.

Och så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt halva sockermängden, lite i taget. Blanda majsmjölet/potatismjölet med resten av sockret och vispa ner det i omgångar. Vänd ner vinägern. Nu ska smeten vara seg och lite tung att vispa.
  3. Forma smeten till en hög, rund bulle, av ungefär en mattallriks omfång, på ett fuktat bakplåtspapper.
  4. Ställ in plåten och grädda i 150 grader c:a 7 minuter tills den fått en guldbrun yta.
  5. Sänk värmen till 100 grader och grädda ytterligare ungefär 1 ½ timme. Stäng av ugnen.
  6. Låt marängen stå kvar i eftervärmen en stund. Ta ut den och låt den svalna.
  7. Lägg upp den på ett fat och stryk ett lager vispad grädde över. Dekorera med kiwiskivor eller annan frukt.

Lagom för fyra personer. Som kommer att tacka med unisont jubel!

Annons

Iskallt gott i värmen

Pust och puh – men så härligt att få matcha värmen med kylskåpskall gazpacho!

Enkelt och gott. Här är recept – både grönt och rött.



En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

  1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

  1. oktober 2019 (3)
  2. september 2019 (5)
  3. augusti 2019 (7)
  4. juli 2019 (8)
  5. juni 2019 (9)
  6. maj 2019 (7)
  7. april 2019 (4)
  8. mars 2019 (7)
  9. februari 2019 (7)
  10. januari 2019 (7)
  11. december 2018 (10)
  12. november 2018 (6)