Danskt smil: på korvkiosk och lyxkrog - News55
Annons
Annons

Danskt smil: på korvkiosk och lyxkrog

Danska krögare har anledning att dra på smilbanden: vår lilla granne i söder har i år fler stjärnor i Guide Michelin (33) än storebror Sverige (31).

Men det berömda danska smilet finns på enklare syltor än finkrogarna. Efter ett par dagar i Köpenhamns krogvärld pekar mungiporna fortfarande uppåt…

Annons

Till och med korvkiosken bjuder på ett leende till rödpölsen:

Den korven gick självklart inte att undvika att älska…

Men vi hann med både korvkiosk och finkrog under köpenhamnsturen. Den senare var enstjärniga Marchal på stans vackra paradhotell d´Angleterre. Där satt det mest intagande leendet på den perfekta hovmästarinnan Daniela:

Men det är kanske inte svårt att se glad ut när man har nöjet att bära in så god mat som på Marchal. Hör fick jag en av de läckraste snacksrätter jag ätit, små gougères (petit-chouxliknande bakverk, kallas också cougères) fyllda med en drömlik tryffelkräm och täckta av stora, lövtunna skivor svart vintertryffel:

(Ingen kanonbild, det är ju så mörkt på alla krogar numera – men fantastiskt goda små läckerbitar!)

På d´Angleterre talas det väldigt mycket engelska. Många anställda är bättre på det än på danska. Men som svensk turist vill man väl helst försöka ta sig fram på danska, eller hur? Därför kändes den här skylten på en av turistkrogarna i Nyhavn lika träffande som rolig:

Man behöver inte gå på många krogar förrän man möter det berömda danska smilet. Hos personalen, som för några år sen drillades i en landsomfattande kampanj för att bli ännu vänligare, trevligare – och roligare. Men också på diverse skyltar, som den här, en repris från bloggen tidigare i veckan:

Lunch heter alltså frokost på danska. Och frukost heter morgenmad. Med andra ord: En lunch utan snaps kallas frukost…

Eller vad sägs om den här – för visst måste det vara ett skämt att behöva påpeka att mammor får amma på krogen:

Och på matsedlarna flödar den dansk humorn. På smörrebrödsklassikern Schönemann lanseras de 140 olika snapssorterna i tre storlekar: den minsta på två centiliter kallas “pinelig”, dvs. pinsam, den mellanstora på fyra centiliter “rimelig”, alltså rimglig/lagom, och den största, en sexa, “fornuftig”, som förstås betyder förnuftig, eller klok. Bra säljknep, vem vågar vara pinsam?

Om det är humor vet jag inte, men på matsedeln utanför Bistro Royal vid Kongens Nytorv läser jag att man serverar pyttipanna med bearnaise. Och tja –  varför inte…

Den som läste bloggen i veckan kunde också se skylten “Byens bedste betjening”. Men vad som inte kom med var tillägget längst ner: “- men de är dessvärre inte på jobbet i dag!”

Visst är det kul att gå på krog i Danmark!

 

Annons

Lockande lyx i NK:s nya saluhall

Det ska vara en saluhall i år.

I dag öppnar den nyaste, tjusigaste och förmodligen dyraste hallen i gamla, ärevördiga NK i Stockholm.

Tillsammans med hundratals andra var jag där i går. Såg knappt maten för alla kändisar som trängdes runt diskarna. Men med vältränade pensionatsarmar lyckades jag proväta det mesta från ostron till kakor, och jag slickar mig fortfarande om munnen.



En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

  1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

  1. november 2019 (4)
  2. oktober 2019 (4)
  3. september 2019 (5)
  4. augusti 2019 (7)
  5. juli 2019 (8)
  6. juni 2019 (9)
  7. maj 2019 (7)
  8. april 2019 (4)
  9. mars 2019 (7)
  10. februari 2019 (7)
  11. januari 2019 (7)
  12. december 2018 (10)