Annons
Annons
Annons
Annons

Den vilda jakten på superfina skinkan

Den desperata jakten på julskinkan nådde sitt definitiva mål bara timmarna innan tomten ska knacka på.

Skinkan hade inte rymt, men den var svårfångad. Det tog tre dygn, sex mil i täta köer och mycket kallsvett innan den nu äntligen ligger på fatet, den skinka som ska vara årets absolut bästa…

027

Det började redan i onsdags. Efter att ha läst skinktester i diverse tidningar hade jag upptäckt att en och samma sort fått högsta betyget överallt: skinkan Favorit, som bara fanns på Citygross. Inte nog med att den hyllades i alla tonarter av eniga provsmakare, den var också billigast av alla.
Närmast otroligt, har det nånsin hänt? Billigast och bäst på en gång. Jag trotsade enorma julköer och styrde mot Citygross i Häggvik, en och en halv mil hemifrån. Äntligen framme möttes jag av det besked jag befarat: skinkan var slut! Det fanns alla möjliga märken men inte den här. Ryktet hade gått snabbt. Personalen var förtvivlad men tröstade med att den kanske skulle komma in en ny laddning på torsdag morron.
Jag ringde på torsdag förmiddag. Jodå, det hade kommit en laddning. Men den var nästan slut igen. Då inträffade ett herrans under i stressad juletid: en ung herre lovade i telefonen att lägga undan ett exemplar. Att t.o.m. hålla på den till dan efter, om jag lovade att komma före lunch.
Ny resa till Häggvik i går, nya – och ännu längre – köer, svett och svordomar – men skinkan fanns där! En prima tvåkilos av Årets Bästa Skinka. Jag bar den i triumf i famnen, som ett nyförlöst Jesusbarn och sjöng mig genom köerna hem. På den tredje dagen, i dag, blev skinkan äntligen griljerad. Den här gången med en metod som matskribenten Jon Hansson tipsat om: man blandar en äggula med en matsked fransk och en matsked svensk senap och rör ner en matsked ströbröd i griljeringen. Jag smulade dessutom ner en pepparkaka, det är ju jul. På det sättet glider den här trögflytande griljeringen inte av skinkan när den står i ugnen.
Nu pustar vi ut här hemma. Skinkjakten är över, julen är räddad!

En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

Arkiv

  1. januari 2017 (8)
  2. december 2016 (11)
  3. november 2016 (11)
  4. oktober 2016 (10)
  5. september 2016 (12)
  6. augusti 2016 (11)
  7. juli 2016 (11)
  8. juni 2016 (13)
  9. maj 2016 (15)
  10. april 2016 (15)