Dry Martini-sill och tryffelsill? Javisst: testa mina roliga nyheter på julbordet! - News55
Annons
Annons

Dry Martini-sill och tryffelsill? Javisst: testa mina roliga nyheter på julbordet!

Nu är det dags att göra julsillen färdig. Får man fresta med tre egna superroliga – och lätta – varianter?

Om man nu får sticka ut hakan… Men min lilla testpanel jublade när de fick provsmaka!

Annons

Den ena sillen har, om sanningen ska fram, förekommit här på bloggen för ett par år sen. Men det är ju inget skäl att inte njuta av den i år. Den kommer som nummer två här nedan.

Den första är i alla fall garanterat nyskapad:

Dry Martinisill! 

Marinera bitar av din inlagda sill över natten i några matskedar gin och en tesked Martini Extra Dry eller Noilly Prat.

Häll av vätskan och lägg upp bitarna på ett fat. Droppa över ny gin och strössla finrivet och finstrimlat citronskal över sillen. Lägg på halverade gröna oliver, gärna sardellfyllda. Serveras väl kyld.

Nästa är en favorit i repris, sonhustrun Carro är lyrisk över den, så den ska hon få att fira med nu när hon ska föda sitt andra barn vilken dag som helst:

Tryffelsill!

Gör en god tryffelmajonnäs (den man köper färdig är i mitt tycke lite för frän): vispa ner fin tryffelolja i hemlagad eller köpt majonnäs (Rydbergs är särklassigt bäst), smaka av så att tryffelsmaken blir tydlig. Vänd ner väl avrunna bitar av inlagd sill. Skulle du råka ha en liten bit färsk tryffel, så grattis: hacka då ner tunna strimlor av den och lägg några florstunna skivor som dekoration på toppen. Svart tryffel på burk, som kostar en dryg hundring, duger också.

Låt stå över natten

De här roliga sillarna är lätta att göra, men den här är nästan löjligt enkel:

Äppel- och currysill!

Häll över en burk av Erik Lallerstedts äppel- och currysås i en skål. Blanda ner bitar av väl avrunnen matjessill. Komplettera med lite strimlor av ett syrligt äpple. Klart!

Se där, tre spännande sillsorter – att överraska med vid sidan av de mer traditionella, som den inlagda och senaps- eller vitlökssillen.

Ska vi säga god jul redan nu? Ja, det gör vi!

 

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

Arkiv

  1. maj 2019 (6)
  2. april 2019 (4)
  3. mars 2019 (7)
  4. februari 2019 (7)
  5. januari 2019 (7)
  6. december 2018 (10)
  7. november 2018 (6)
  8. oktober 2018 (8)
  9. september 2018 (8)
  10. augusti 2018 (7)
  11. juli 2018 (9)
  12. juni 2018 (7)