News55

Efter inlägget om en klimatskandal: Importäpplena blåser bort i stormen

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 01 nov. 2018Publicerad: 01 nov. 2018

Aldrig har så många varit så överens, tror jag: Bort med importerade äpplen, köp eller plocka svenska! Mejlkorgen knakar i fogarna efter alla inlägg om äpplen, så det är faktiskt nödvändigt med en liten uppföljning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För några dagar sen undrade jag varför vi importerar äpplen från andra sidan jordklotet mitt i årets rekordartade skördesäsong här hemma.

Reaktionerna strömmade in. Det blev rena stormen. Och – har det nånsin hänt? – ALLA håller med!

Många berättar hårresande historier, som Fanny Axelsson: “Jag känner till en familj i Billdal som tar sin stora combi och kör till snabbköpet och köper lådvis med äpplen medan deras egna ruttnar hemma i trädgården!”

Eller Susanne i Varberg: “Här har kommunen envisats med att köpa utländska äpplen, trots att det fanns finfina svenska!”

Marie Lundh, Lotta Holmgren, Ewa Hagel, Bo Olausson, Camilla Klein, Björn Gustafsson, Edvin Vesterby, Margareta Schildt Landgren, Zsuzsanna Reisch och Ninni Erlandsson är fler som håller med (förlåt att jag inte kan nämna alla).

Ända från USA droppar det in kommentarer: Mercy Wright i Alabama berättar att de tar vara på de lokala äpplena genom att åka upp till odlingar i Ellijay (huvudort i Gilmer county i Georgia) för att köpa lådor med lokalodlade äpplen och dela ut till vänner och bekanta. Importäpplen går bort, även där!

Många kända röster engagerar sig i den klimatviktiga frågan om långväga transporter, det har kommit mejl från Margareta Sjödin, Thérèse Juel och Monica Törnell, och tidigare chefredaktören för Matmagasinet Ulla Cooke skriver: “Det skulle aldrig falla mig in att köpa andra äpplen än svenska”.

Några läsare lägger in en reservation för priset. Per Westman tycker det är synd att svenska äpplen – ibland – är dyrare än de importerade. Signaturen Staffan anser att svenska odlare är giriga, när deras äpplen kostar över 30 kronor i butik.

ANNONS

Men priserna varierar, och jag är osäker på hur mycket odlarna styr vad äpplena kostar i slutledet. Jag har sett svenska äpplen på många håll som är billigare än de utländska. Vårt ICA Nära tar t.ex. just nu 20 kronor kilot för toppenfina svenska äpplen.

Och vill man inte köpa äpplen, kan man t.o.m. få dem gratis just nu! Björn Bernhardsson i Projekt fallfrukt skriver och tipsar om sajten Rädda fallfrukten, där man kan läsa hur man ger bort frukt från egna trädgården som man inte kan ta vara på själv, och hur man hittar dem som vill ge bort överblivet frukt. Kolla den sajten!

Efter ett så massivt medhåll om att alla ska ta tillvara svensk frukt i säsong och skippa den som rest tusentals mil undrar jag bara: vem tusan är det egentligen som köper äpplena som handeln flyger in från Asien, Sydamerika och Australien?

Svenskt äpple. Underbart!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS