News55
Detta är en sponsrad artikel

Elegant lyx! Du kan inte misslyckas!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 04 apr. 2017Publicerad: 04 apr. 2017

Lyx mitt i veckan? Ja, för tusan! Crème ninon ska vi göra i dag. En soppa som är lika elegant som den låter. Fast man skulle lika gärna kunna säga ärtsoppa...

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den är inte dyr, den är lätt att göra – och den imponerar på de flesta…

Namnet kommer från den franska 1600-talskurtisanen Ninon de Lenclos, kanske för att symbolisera rättens lätthet, finess och nästan omoraliska lyxighet, sa en gång Tore Wretman, som hade crème ninon som paradrätt på Operakällaren.

Fixa fram lite gröna ärter, så ska vi få fason på den här delikatessen. Kocklegendaren Örjan Klein hjälper oss:

-Färgen är nästan viktigast här, säger Örjan. Om man inte gör rätt – dvs kokar för länge – blir soppan grå. Den ska ha en vacker, klar och späd grön färg.

Ta helst färska spritärter. Men fina frysta går också bra – t.ex. Findus “fina små ärter”, som finns i småpaket i de flesta frysdiskar.

Lägg ärterna i kraftig kyckling- (helst, tycker jag) eller grönsaksbuljong och koka dem c:a tre minuter, inte mer. Buljongen ska koka när ärterna tillsätts. Ta fram stavmixern och förvandla allt till en tät puré. Passera snabbt genom en nätsil och kyl soppan i vattenbad, gärna med isbitar, så att avkylningen går snabbt. Här gäller det att bevara den intensiva gröna färgen och den fina klorofyllen som finns i rätten.

Strax före serveringen kokar  man upp soppan mycket snabbt och tillsätter halvvispad grädde. Häller upp i djup tallrik, tillsätter några lättkokta gröna ärter och en skvätt torr champagne eller mousserande vitt vin.

-Varma croissanter är gott till, tipsar Örjan. De minicroissanter man kan köpa på franska kedjan Picard är riktigt bra.

ANNONS

Den här lyxiga ärtsoppan kan man verkligen briljera med utan större risk att misslyckas, prova själv!

Kolla färgen! Billig men elegant lyx, i det här fallet tillagad av Tommy Myllymäki på Ulriksdals värdshus häromdan.

ANNONS