"Färskpotatis ska kokas levande"... - News55
Annons
Annons

“Färskpotatis ska kokas levande”…

Koka potatis är väl ingen konst?

Jo!

Konstnären och potatisälskaren Philip von Schantz lär ha sprungit med den nyupptagna potatisen direkt till spisen, där kokande vatten redan väntade.

“Potatis ska kokas levande”, hävdade han bestämt.

 

Annons

Vår granne Lasse har ett rejält potatisland, säkert på runt 400 kvadratmeter (vårt eget är drygt en kvadrat…). Han gör som von Schantz: tar potatisen direkt till koket, via en snabb skrubbning, förstås.

Sen kokar han den n-ä-s-t-a-n färdig.

-Man ska ta av den när den fortfarande har en liten, liten hårdare kärna i mitten, säger han. Den försvinner när man ångar av de små läckerheterna. Överkokt potatis är inte alls bra.

Lasses primörpotatisar är pingisbollsstora än så länge. SÅ goda.

Nästan alla kan odla lite egen potatis, för mig är det den enda gröda jag inte misslyckas med. Egentligen behöver man bara en hink, några liter jord och ett par sättpotatisar. Att ställa på sin balkong, om man har nån, annars rentav i köksfönstret. En hink kan ge uppemot ett kilo pinfärsk potatis.

De första, nya potatisarna älskar många att äta med bara en klick smör. Här är ett annat bra tips, från vin- och matskribenten Håkan Larsson i tidningen Land:

Gör en försvenskad pesto: Mixa 50 gram prästost i tärningar med en pressad vitlöksklyfta, två msk vinäger och drygt en dl rapsolja. Smaka av med salt och peppar och vänd ner potatisen. Underbart tillbehör till grillat.

En annan variant är att krossa råa potatisar grovt, trycka ner finhackad vitlök i dem, ringla över olivolja och gratinera i ugnen.

Själva provade vi Lasses potatisar, varsamt kokta, tillsammans med de sista resterna av midsommarens sill och strömmingar. En härlig skärgårdstallrik – med potatisen i centrum!

 

 

 

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. augusti 2019 (5)
 2. juli 2019 (8)
 3. juni 2019 (9)
 4. maj 2019 (7)
 5. april 2019 (4)
 6. mars 2019 (7)
 7. februari 2019 (7)
 8. januari 2019 (7)
 9. december 2018 (10)
 10. november 2018 (6)
 11. oktober 2018 (8)
 12. september 2018 (8)