Fine dining med korv - det går finfint! - News55
Annons
Annons

Fine dining med korv – det går finfint!

Kan inte släppa korvtemat riktigt… efter förra helgens korvfestival blev det Alla Korvars Dag den 12 mars – och sen ställde Årets Korvprofil Claes “Per i Viken” Persson till med sju rätters korvmiddag häromdan.

Fine dining med korv – funkar det?

Jodå. Alldeles utmärkt!

Annons

Man tröttnar alltså inte på korv, tacka för det när det finns så många goda sorter. Och korven har äntligen accepterats i de finare salongerna. Två mästerkockar som står för att de älskar korv är Christer Svanteson och Niklas Ekstedt.

Christer hittade man på korvfestivalen hos firma Gudruns,  Sveriges största privatägda aktör inom kött och chark. Och vem var Gudrun? Jo, hon hette Gudrun Folmer-Hansen och var en dansk dansös och skådespelerska som gjorde karriär i Sverige i början och mitten av förra seklet men som hade andra intressen också: hon startade tidigt “Gudruns chark- och smörrebrödsbutik”, ett ställe som matglada stockholmare snabbt hittade till. I dag är företaget 75 år och har 150 anställda. Stoltast är man med all rätt över den vitlökspimpade grillkorven Stockholmare.

Niklas Ekstedt växte upp i nordvästra Skåne med korvarna från Per i Viken. Han minns fortfarande söndagarna med Pers korv, då var det fest. Det var på hans krog Ekstedt som Claes Persson (tidigare porträtterad här i bloggen, med mottot “kvalitet är viktigare än lönsamhet”) bjöd upp ill finmiddag med korv nyligen.

Vad sägs om ramslökssalami med chilipastejrulle, panerad chorizoschnitzel med soltorkad tomat, basilika oh vitlök eller färsk salsiccia med friterad tortilla och spenat/vitlökssås? Bland annat.

Jag ska be att få återkomma med en egen korvtopplista om några veckor; till dess: fundera själv på hur din egen skulle se ut!

Två korv- och matkungar: Claes Persson på Per i Viken och Mat-Niklas Ekstedt. Med en korv i högsta hugg. Såklart.

Annons

Lockande lyx i NK:s nya saluhall

Det ska vara en saluhall i år.

I dag öppnar den nyaste, tjusigaste och förmodligen dyraste hallen i gamla, ärevördiga NK i Stockholm.

Tillsammans med hundratals andra var jag där i går. Såg knappt maten för alla kändisar som trängdes runt diskarna. Men med vältränade pensionatsarmar lyckades jag proväta det mesta från ostron till kakor, och jag slickar mig fortfarande om munnen.

Hurra: en krog utan plågsam ljudnivå!

Att gå på krogen kan vara en plåga – framförallt för äldre: dånande musik och prat på vrålnivå i en lokal som är en akustisk katastrof. Att försöka föra ett samtal kan vara omöjligt.

Nu ska alternativen lyftas fram! I dag utsågs Sveriges bästa samtalsvänliga restaurang.En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. februari 2020 (5)
 2. januari 2020 (4)
 3. december 2019 (8)
 4. november 2019 (6)
 5. oktober 2019 (4)
 6. september 2019 (5)
 7. augusti 2019 (7)
 8. juli 2019 (8)
 9. juni 2019 (9)
 10. maj 2019 (7)
 11. april 2019 (4)
 12. mars 2019 (7)