News55
Detta är en sponsrad artikel

Följ med på italiensk festmiddag - signerad svenska VM-guldhoppet!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 04 feb. 2018Publicerad: 04 feb. 2018

Det kan ha varit en världsmästares mat jag åt häromdan. Sveriges representant i kock-VM lagar rätter som får den svenska matvärlden att drömma vackra, våta gulddrömmar.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

‘-Nivån på finalisterna i uttagningen till årets Bocuse d´Or är den särklassigt högsta genom tiderna, säger Henrik Norström, svensk president för det som populärt kallas VM för världens kockar.

Och skånepågen Sebastian Gibrand nådde allra högst i sverigefinalen. Det är han som ska försvara de svenska färgerna i världens förnämsta kocktävling, I veckan fick jag tillfälle att smaka på hans mat, på den trivsamma italienska restaurangen Deli di Luca i Stockholm. Stället var väl valt, eftersom Italien är första anhalt i Sebastians väg mot guldet: semifinalen i Bocuse d´Or utkämpas nämligen i Piemonte i nordvästra Italien. Varpå finalen äger rum om ett knappt år i Lyon, Frankrike.

Sebastian har redan ett matguld hemma i prisskåpet: 2012 vann han kock-OS med juniorlandslaget.

På di Luca fick han i uppgift att skapa en festmeny med klassiska italienska råvaror. Och en fest blev det, häng med här:

Först tre små aptitretare: ostron med friterad grönkål, en tryffelmozzarella med sallad och krispig skinka samt en tartelett med med parmesankräm. Sen en tortellini fylld med rökt mozzarella och serverad i tomatbuljong med dragonolja. Så det som fick många av gästerna att gå i spinn:

En tartar på hjort med picklad trattkantarell och emulsion på karljohanssvamp, täckt med kryddad lardo. Den var himmelsk.

Den fantasifulla fortsättningen fick också högsta betyg: skaldjursrisotto med pilgrimsmussla och pepparrotssallad:

ANNONS

Orkade man ett köttbit på det? Ja.

En vacker liten kalvfilé med gremolata, kronärtskocka och ramslökssky. Varpå följde ett upprfriskande mellanspel bestående av citronsorbet med fänkålssnö och sambuca.

Och Sebstian gav sig inte med det. Nu fick en körsbärsbavaroise med maräng och kaffe-chokladkräm smeka smaklökarna:

Törs knappt säga det, men det slank ner en liten kaka till kaffet också.

Det var förrsten mormors hembakta småkakor som tände Sebastians matintresse. Vilket nu alltså fört honom till europafinal i kock-VM, och så småningom förhoppningsvis en glänsande medalj i världsfinalen.

ANNONS

Värdigare finalist är det svårt att tänka sig.

 

ANNONS