För alla hjärtan: Catharinas kärlekslax - News55
Annons
Annons

För alla hjärtan: Catharinas kärlekslax

Lax måste vara den optimala maträtten på Alla hjärtans dag! Inte bara för den kärleksrosa färgen utan också för den sensuella smaken, auran av lite fest och lyx och de utmärkta hälsoegenskaperna: lax lär ju vara den bästa maten för hjärta och kärl.

Här är receptet på Catharinas kärlekslax, bland den godaste jag ätit!

Annons

Catharina Fuchs gör en rimmad lax, som blir så vansinnigt god att vi förbjudit henne att nånsin laga något annat när vi kommer på besök. Och hon lyder, tack och lov…

Exakt så här gör  hon:

Köp ett kilo färsk och fin laxfilé och strö över en matsked socker och ½ deciliter salt. Lägg i dubbla plastpåsar i kylen i ett dygn. Koka sen en lag på en liter vatten och ½ deciliter salt. Låt den kallna helt och lägg ner laxen. Låt den stå i kylen i uppemot två dygn. Ta upp den och torka av den. Frys gärna in den ett dygn, det är lättare att skära tunna skivor när den är halvtinad. Servera med dillstuvad potatis eller kokt potatis och gräddstuvad spenat.

Det låter nästan f ö r enkelt, men det blir en ren delikatess. Och varför krångla till det?

I dag är det ju för sent att börja preparera den här rimmade laxen för att servera den till Alla hjärtans dag. Men sätt igång ändå, kärleken borde väl hålla i sig i varje fall några dar till…

Underbar fisk, till fest och vardag! Gunilla Häggman på Flygfyren i Norrtälje med en praktlax.

Annons

Smaklösa tomater lovas bli bättre – och i april kommer delikatesstomaten

Tomaterna på vintern är en katastrof, vattniga och fullständigt smaklösa. Men om några år ska det bli bättre, lovar forskarna; det kunde vi höra och läsa häromdan.

I vissa delar av landet är vi så lyckligt lottade att vi slipper vänta i flera år. Där finns det redan jättegoda tomater, åtminstone från slutet av april. Här är hemligheten bakom en god tomat.

 

Dags att ryta ifrån: rör inte min semla!

“Alternativa fakta” – det är förstås fullständigt åt helvete.

Alternativa semlor borde vara en uthärdligare företeelse – men jag tycker det är hemskt. För vem vill äta en räksemla, dricka en semmelsmoothie eller pina i sig en lakritssemla?

Vad är det för fel på den klassiska semlan? Och varför kan man inte få den året runt?

En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

Arkiv

 1. maj 2018 (5)
 2. april 2018 (9)
 3. mars 2018 (10)
 4. februari 2018 (7)
 5. januari 2018 (6)
 6. december 2017 (11)
 7. november 2017 (8)
 8. oktober 2017 (12)
 9. september 2017 (7)
 10. augusti 2017 (9)
 11. juli 2017 (7)
 12. juni 2017 (7)