Första julklappstipset för matglada! - News55
Annons
Annons

Första julklappstipset för matglada!

Julklappsångest?

Ge bort en bok! De närmaste dagarna kommer det tips på bra böcker att köpa till den matintresserade.

Först ut: Leif Mannerströms memoarer. Sen jag började läsa dem har jag inte kunnat lägga boken ifrån mig.

Annons

Leif Mannerström är vald av sina kolleger till Kockarnas Kock, högre status kan man inte få i matbranschen. Bakom hans ibland bistra uppsyn döljer sig en varm person med stor humor. Vilket framgår av hans memoarbok Kockliv. Där berättar han för Jesper Aspegren om sitt liv – inte bara som kock. Och jag fascineras och skrattar högt flera gånger.

Det börjar redan med hans farmor, en färgstark Julia Caesar-kopia, och övriga anfäder – t.ex. en förhärdad rånare och bedragare – och fortsätter med åren som kock på amerikabåten Kungsholm och sen alla spännande arbetsplatser han upplevt och intressanta människor han mött – från Sophia Loren till George W Bush.

Anekdoterna trängs på boksidorna. Som den om servitören som – lätt påverkad – svajade in i matsalen och mycket elegant la upp kött och sås framför gästerna – direkt på bordet, för han hade glömt tallrikarna.

Man får också veta vad som är det äckligaste Leif Mannerström ätit (man ryser när man läser det) och inte bara vilka vänner och bekanta som är bra människor utan också vilka (några få) som kvalar in på bottenlistan.

Dessutom blir man hungrig när man läser… Och boken avslutas med några kul recept, på såväl friterad ansjovis som pyttipanna.

Leif berättar också om det tillfälle då han och hustrun bestämde sig för att aldrig mer vara fattiga. Och hur de gjorde.

Mannerströms Kockliv (bokförlaget Arena, 2018) är ett bra julklappstips! Och i morron kommer ett nytt.

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. januari 2020 (4)
 2. december 2019 (8)
 3. november 2019 (6)
 4. oktober 2019 (4)
 5. september 2019 (5)
 6. augusti 2019 (7)
 7. juli 2019 (8)
 8. juni 2019 (9)
 9. maj 2019 (7)
 10. april 2019 (4)
 11. mars 2019 (7)
 12. februari 2019 (7)