Frestande fiskar i komplett kokbok - News55
Annons
Annons

Frestande fiskar i komplett kokbok

Ät mera fisk!

Det var nog ett nyårslöfte hos många. Och nu läser jag en ny bok som får mig att avge ett sånt löfte på stående (nåja, sittande) fot: fiskhandlaren Nils Molinders heltäckande “FISK – den ultimata kokboken om fisk och skaldjur”.

Som jag längtar efter stuvad abborre, smörstekt rödspätta eller grillad gravlax med senapspotatis just nu!

Annons

Nisse Molinder berättar entusiastiskt om hur allt började med spännande fisketurer i pappas lilla eka utanför Husarö på 70-talet till det imperium han basar för i dag tillsammans med brorsan Erik, med 650 anställda, runt tio fisk- och delikatessbutiker och ett 20-tal restauranger – bland annat.

Han tar oss också in bakom kulisserna i fiskbranschen och beklagar att krångligare distributionsvägar numera ger oss fisk som ofta inte är lika färsk som förr. Något hans eget företag försöker råda bot på genom att öppna egna leveranskanaler. Men han lär oss också att viss fisk blir bäst av att ligga till sig ett par dygn.

Bilderna är förföriska och recepten många och lockande och ofta ganska enkla. Här är ett:

Grillad gravlax med senapspotatis: 

4 fjärilskotletter gravad lax

600 gram kokt potatis, varm

1 dl crème fraiche

2 dl hovmästarsås

½ dl kapris

½ dl hackad röd lök, alt finskuren gräslök

Blanda crème fraiche med hovmästarsås och vispa ihop till en slät senapsdressing. Dela potatisen och vänd ner i dressingen. Toppa med kapris och lök.

 

Pensla grillgallret eller grillpannan med olja och grilla snabbt på hög värme på båda sidor.

Av egen erfarenhet vet jag att grillad lax blir mycket godare på riktig kolbädd. Det är också vad Nisse förespråkar.

Bläddrar man vidare hittar man salivalstrande godsaker som pepparrotsströmming, löjromspizza, havets wallenbergare, parmesangratinerad piggvar, carbonara med lax, smörrebröd med friterad spätta, bergtunga meunière med brynta champinjoner, ceviche på torsk, marulk bourgignon och mycket mer.

Såser, vintips och allmänna fiskråd finns det också gott om. Den här fiskboken är kort och gott heltäckande.

 

 

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

Arkiv

  1. januari 2019 (4)
  2. december 2018 (10)
  3. november 2018 (6)
  4. oktober 2018 (8)
  5. september 2018 (8)
  6. augusti 2018 (7)
  7. juli 2018 (9)
  8. juni 2018 (7)
  9. maj 2018 (6)
  10. april 2018 (9)
  11. mars 2018 (10)
  12. februari 2018 (7)